Soldatul american care a ucis 16 civili afgani poate primi pedeapsa capitală

333
Soldatul american care  a ucis 16 civili afgani poate primi pedeapsa capitală - soldatamerican-1331657016.jpg
Subofițerul american suspectat că a ucis duminică 16 civili afgani poate primi pedeapsa cu moartea în caz că este condamnat de justiția militară americană, a declarat luni secretarul american al Apărării Leon Panetta, rela-tează AFP.

Sergentul suspectat de masacrarea civililor, printre care multe femei și copii, trebuie adus în fața Curții Marțiale conform codului de justiție militară american. Acesta prevede, printre alte sancțiuni posibile, pedeapsa cu moartea, a explicat șeful Pentagonului jurna-liștilor la bordul unui avion către Kîrgîzstan.

Regretând "teribilele pierderi de vieți omenești", Panetta a declarat că motivul crimelor este încă necunoscut.

Subofițerul a părăsit Baza pe jos în timpul nopții pentru a ajunge într-un sat din apropiere și este suspectat că și-a împușcat în cap și cu sânge rece victimele înainte de a încerca să ardă cadavrele.

"La un moment dat, acesta a revenit la Bază și s-a predat. El le-a spus oamenilor ce s-a întâmplat", a declarat secretarul Apărării. Întrebat dacă se poate vorbi despre o mărturisire, Panetta a spus: "cred că acesta este cazul".

"Nu suntem siguri de motive (care l-au determinat să comită crimele). Acesta este reținut și l-am asigurat pe președinte (afgan Hamid Karzai) că va fi adus în fața justiției și va trebui să dea socoteală", a adăugat Panetta.

Acest caz se adaugă unei serii de incidente - incendierea Coranului, soldați urinând pe cadavre - care rămân izolate și nu subminează eforturile războiului și nici strategia americană care prevede retragerea trupelor americane și ale NATO la sfârșitul anului 2014, conform lui Leon Panetta.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 14 Martie 2012
Stire din Actual : Grecia e salvată, urmează Spania
Pagina a fost generata in 0.2725 secunde