Socialistul italian David Sassoli, ales președinte al Parlamentului European

Vineri, 05 Iulie 2019
104
Europarlamentarul socialist David Sassoli a fost ales, miercuri, președinte al Parlamentului European (PE) pentru următorii doi ani și jumătate, informează agenția Reuters, consultată de Agerpres. 


În vârstă de 63 de ani, David Sassoli a obținut o majoritate simplă în a doua rundă de vot desfășurată în prima sesiune plenară a Parlamentului European, el primind 345 de voturi. Au mai candidat pentru acest post conservatorul ceh Jan Zahradil, care a obținut 160 de voturi în turul doi, eurodeputata ecologistă germană Ska Keller, 119 voturi, și deputata spaniolă Sira Rego, din grupul de extremă stânga GUE/NGL, 43 de voturi. 


Fost jurnalist din Florența, Sassoli a fost europarlamentar și în ultimele două legislaturi. 


"Trebuie să avem curajul să relansăm proiectul nostru de integrare, trebuie să facem Uniunea noastră să evolueze pentru a o face mai reactivă față de cetățeni", a declarat el în hemiciclul de la Strasbourg imediat după anunțul alegerii sale. 
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat, marți, la finalul summitului maraton la care liderii europeni au convenit asupra nominalizărilor pentru posturile-cheie în instituțiile UE, că aceștia doresc ca funcția de președinte al PE să fie împărțită între socialiști și populari, câte doi ani și jumătate pentru fiecare. 


Conform compromisului la care au ajuns liderii europeni, două femei și doi bărbați vor prelua principalele posturi de conducere în instituțiile UE. Astfel, președinția Comisiei Europene va reveni actualului ministru german al Apărării, Ursula von der Leyen, membră a partidului Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și reprezentată a Partidului Popular European (PPE), conducerea Băncii Centrale Europene va fi preluată de franțuzoaica de centru-dreapta Christine Lagarde, actuala șefă a Fondului Monetar Internațional, în timp ce ministrul spaniol de Externe, socialistul Josep Borrell, va conduce diplomația europeană, iar premierul belgian, liberalul Charles Michel, va fi președintele Consiliului European. 
Pagina a fost generata in 0.2134 secunde