Slovacia: Uciderea jurnalistului Jan Kuciak provoacă tensiuni în rândul Executivului

118
Slovacia: Uciderea jurnalistului Jan Kuciak provoacă tensiuni în rândul Executivului - slovaciabun-1520250804.jpg

Articole recomandate

Președintele slovac Andrej Kiska a cerut, ieri, o remaniere profundă a Guvernului sau alegeri anticipate, ca urmare a asasinării jurnalistului Jan Kuciak, o propunere respinsă de premierul Robert Fico, transmite AFP.

"Am așteptat o săptămână pentru a vedea ce măsuri și decizii politice va lua Guvernul pentru a încerca să aplaneze tensiunile și să restabilească încrederea. Nicio soluție nu a fost evocată. Unii au demisionat, însă nu văd niciun plan pentru a scoate țara din criza de încredere", a explicat Andrej Kiska.

Asasinarea lui Jan Kuciak și a logodnicei sale, ambii în vârstă de 27 de ani, uciși cu focuri de armă în locuința lor, a provocat un șoc în țară și a relansat dezbaterea asupra corupției și libertății presei, atât în Slovacia, cât și în Europa.

Premierul, un personaj de stânga cu tendințe populiste, a respins propunerile președintelui.

"Dacă trebuie să fie o schimbare de Guvern, ea va fi rezultatul unui acord în cadrul Coaliției și, în acest proces, Constituția Slovaciei nu prevede niciun rol pentru președinte", a declarat Robert Fico.

De asemenea, el l-a acuzat pe Andrej Kiska, care l-a învins la prezidențialele din 2014 cu un program bazat pe lupta împotriva corupției, că se plasează alături de Opoziție, în timp ce Jan Kuciak ancheta despre legături posibile între lumea de afaceri și partidul SMER-SD al lui Robert Fico.

Jan Kuciak era pe punctul de a publica un articol despre presupuse legături între oameni politici slovaci și oameni de afaceri italieni suspectați a avea legături cu mafia din Calabria (Italia).

Doi colaboratori apropiați ai premierului și-au părăsit posturile după publicarea postumă a articolului lui Kuciak: consiliera sa Maria Troskova și secretarul Consiliului de Securitate Națională, Viliam Jasan, ambii negând implicarea lor în afacere. Ministrul Culturii a demisionat, la rândul său, pentru a protesta împotriva asasinatului.

Mii de persoane, dintre care 25.000 la Bratislava, au participat, recent, la manifestații anticorupție, organizate în Slovacia și în străinătate.

Uciderea lui Jan Kuciak are loc la câteva luni după asasinarea în Malta, în octombrie 2017, a jurnalistei Daphne Caruana Galizia care a acuzat constant politicieni și alți oficiali maltezi de fapte de corupție.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4684 secunde