Şeful diplomaţiei europene pledează pentru o forţă militară a UE

223
Şeful diplomaţiei europene pledează pentru o forţă militară a UE - fondsefdiplomatie-1629725888.jpg

Articole de la același autor

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, s-a pronunţat din nou în favoarea creării unei forţe militare a UE pentru a obţine o autonomie strategică a blocului comunitar, care nu ar mai acționa ca un subsidiar al americanilor. Declarația vine după ce Borrell a criticat SUA pentru modul în care s-a desfășurat retragerea din Afganistan.

„Tragedia care se petrece în Afganistan trebuie să-i determine pe europeni să se doteze cu o capacitate militară de intervenţie pentru a face faţă viitoarelor crize care ameninţă să se declanşeze în Irak şi în Sahel”, a avertizat Borrell într-un interviu acordat AFP, relatează Agerpres.

Căderea guvernului afgan şi cucerirea Kabului de către talibani înainte de retragerea ultimilor militari americani programată pentru 31 august a constrâns ţările occidentale să organizeze de urgenţă evacuarea propriilor cetăţeni şi a colaboratorilor lor afgani.

„Mai avem încă peste 200 de agenţi afgani care aşteaptă să pătrundă pe aeroportul din Kabul şi nu este uşor. Mai întâi trebuie să treacă de controalele talibanilor, apoi de cele americane, extrem de restrictive. Am cerut deja o mai bună coordonare”, a spus Borrell referitor la dificultăţile de evacuare din Afganistan, într-un interviu pentru publicaţia spaniolă El Confidencial.

„Americanii vor să scoată 60.000 de persoane din Afganistan înainte de sfârşitul lunii. Matematic, aceasta este imposibil”, a spus Josep Borrell.

Mai mulţi aliaţi ai NATO le-au cerut vineri americanilor să-şi amâne plecarea. Cu 6.000 de militari, ei au preluat controlul asupra aeroportului din Kabul, de unde sunt organizate evacuările.

„Problema este accesul la aeroport. Măsurile de control şi securitate ale americanilor sunt foarte puternice. Noi înşine ne-am plâns. Le-am cerut să manifeste mai multă flexibilitate. Nu vom reuşi să-i facem să treacă pe colaboratorii noştri”, a spus Borrell.

„Înţeleg că ei trebuie să controleze din motive de securitate, dar aceasta complică foarte mult accesul”, a adăugat şeful diplomaţiei europene, care a discutat deja problema cu secretarul de stat american Antony Blinken.

Pentru a eficientiza şi mai mult aceste activităţi, Borrell consideră că este necesar de a miza pe o aşa-numită autonomie strategică a Uniunii Europene.

„Ne-am dori acum să avem capacitatea de a acţiona prin noi înşine, să avem o forţă militară capabilă să se mobilizeze aşa cum nord-americanii şi-o mobilizează pe a lor, ceea ce reprezintă o busolă strategică, un pivot strategic, o primă forţă de intrare, o forţă de a acţiona în regim de urgenţă. Nu numai în misiuni de antrenament, ci şi în situaţii mai complicate, ca în acest scenariu”, a spus el.

În plus, şeful diplomaţiei europene îndeamnă ca mesajul transmis de administraţia americană să fie bine înţeles: „Ceea ce a spus Biden este că SUA nu vor mai purta războiul altora, iar UE a acţionat ca o putere kantiană, utilizând instrumentele păcii, statului de drept şi comerţului”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3766 secunde