Secretarul american al Apărării cere eforturi mai mari pentru a contracara China și Rusia

258
Secretarul american al Apărării cere eforturi mai mari pentru a contracara China și Rusia - secretarul-1567797814.jpg

Articole recomandate

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a cerut, în cadrul unui discurs rostit, vineri, la think-tank-ul Royal United Services Institute din Londra, o mai mare atenție la nivel european în abordarea a ceea ce el a numit o creștere a amenințărilor de securitate și economice din partea Chinei și Rusiei, relatează agenția Reuters, consultată de Agerpres. 


Anul trecut, armata americană a plasat combaterea Chinei și Rusiei în centrul unei noi strategii de apărare națională, cel mai recent semn al schimbării priorităților după mai bine de un deceniu și jumătate de concentrare asupra luptei împotriva militanților islamiști. 


"Este din ce în ce mai clar că Rusia și China intenționează să perturbe ordinea internațională obținând un drept de veto asupra deciziilor economice, diplomatice și de securitate ale altor state", a afirmat Mark Esper în discursul rostit la think tank-ul britanic. 


"Statele Unite se confruntă cu această provocare, dar, dacă trebuie să păstrăm lumea pe care toți am creat-o împreună prin decenii de sacrificii comune, trebuie să facem cu toții tot ce se poate", a subliniat responsabilul american, adăugând că ambele țări își cresc capabilitățile în spațiu și în domeniul cibernetic. 


Există un număr tot mai mare de puncte de disensiune în relația SUA-China, care includ un război comercial ce ia amploare, sancțiuni americane asupra armatei chineze și relația SUA cu Taiwanul, pe care Beijingul o consideră provincia sa, notează Reuters. 


În remarcile sale, Esper a descris o serie de preocupări cu privire la China, de la modul în care își folosește puterea economică și până la furtul de tehnologie. El a făcut, de asemenea, referire la situația din Hong Kong, unde au fost înregistrate proteste violente împotriva guvernului local în legătură cu un proiect de lege privind extrădarea către China continentală. 
"Cu toții vedem ce se întâmplă celor care continuă să vorbească deschis împotriva influenței Partidului Comunist Chinez în Hong Kong", a menționat Esper. "Am fost acolo la retrocedare în 1997, când s-a afirmat principiul «o țară, două sisteme». V-aș întreba: dat fiind ce vedem astăzi în Hong Kong, a respectat China acele promisiuni?", a întrebat el. 
De asemenea, Esper a evidențiat riscurile pe care le prezintă Rusia, de la o potențială incursiune într-o țară vecină și până la acțiunile sale în Siria. "Pe scurt, politica externă a Rusiei continuă să nu respecte normele internaționale", a explicat Esper. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5582 secunde