Se reface DRUMUL MĂTĂSII. Contracte de 26 de miliarde de dolari agreate de China și Kazahstan, la summitul G20

237
Se reface DRUMUL MĂTĂSII. Contracte  de 26 de miliarde de dolari agreate  de China și Kazahstan, la summitul G20 - serefacedrumul-1473251195.jpg

Articole recomandate

Președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, s-a lăudat cu rezultatele vizitei sale recente în China, la summitul G20. Într-o conferință de presă de ieri, Nursultan Nazarbayev a explicat care sunt rezultatele discuțiilor bilaterale cu omologul său chinez, Xi Jinping.

Cele două state au agreat construirea unei companii moderne pe teritoriul Kazahstanului. Lista cuprinde 51 de proiecte, două dintre ele fiind deja construite și alte patru, de 2,5 miliarde de dolari, urmând să fie construite în acest an.

Costul total al proiectelor este de 26 de miliarde de dolari, acestea urmând să fie implementate în cinci ani.

Șeful statului kazah a amintit fondurile comune cu China, create atât la nivelul firmelor, cât și al statelor respective. Există o Fundație a Drumului Mătăsii.

O bancă va fi înființată pentru sprijinirea activităților acestei fundații.

Principalul subiect este legătura transport-comunicații între cele două state.

În fiecare an se înregistrează o creștere a cantității de mărfuri transportate prin Kazahstan, din Oceanul Pacific, prin China, spre Europa, Rusia și Asia Centrală, Portul Aktau este tot mai utlizat, susține liderul kazah.

El a amintit construirea portului Khorgos, a căii ferate de 300 de km Khorgos-Almaty și a căii ferate de la granița chineză la Marea Caspică, prin părțile centrale ale țării și de-a lungul Mării Caspice până în Golful Persic.

"Aceste transporturi au nevoie de căi de comunicație, centre logistice, precum Khorgos, Astana, Aktobe, pentru dezvoltare", a mai spus Nazarbayev, conform kazinform.kz.

Oficialul a mai vorbit și despre cooperarea tehnologică dintre China și Kazahstan. "Am început să asamblăm mașini chinezești în Kostanay - funcționale și ieftine. Am lansat construcția celui mai mare complex chimic și de gaze în Atyrau, pentru fabricarea de prolipropilenă și polietilenă. Este un proiect foarte costisitor, de circa 3 miliarde de dolari. Reconstrucția celor trei rafinării petroliere se face, de asemenea, împreună cu partenerii chinezi", a explicat Nazarbayev.

S-au încheiat acorduri și în agricultură, pentru furnizarea de cereale, carne de pui și vită și alte produse către China, urmând să fie deschis "un coridor pentru producătorii agricoli".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 06 Septembrie 2016
Stire din Actual : Obama, umilit de chinezi la summitul G20
Pagina a fost generata in 0.3595 secunde