Se pregăteşte Rusia să atace Ucraina? Ce urmăreşte Vladimir Putin?

174
Se pregăteşte Rusia să atace Ucraina? Ce urmăreşte Vladimir Putin? - fond-1637675557.jpg

Articole de la același autor

Spionajul occidental este tot mai convins că Vladimir Putin pregăteşte un atac asupra Ucrainei. Chiar şeful spionajului militar ucrainean a înaintat, pentru Military Times, data la care Rusia ar putea ataca în forţă. Pe de altă parte, strategii militari văd atitudinea Moscovei şi prin prisma noii Strategii de Securitate Naţională a SUA pe care preşedintele Joe Biden o va prezenta în Congresul american în decembrie.

În ultima vreme, ştirile şi imaginile provenite prin satelit au arătat o concentrare masivă de trupe şi tehnică militară ruse la graniţa cu Ucraina. Ministrul ucrainean al Apărării anunţa că Moscova avea deja 90.000 de militari în regiune. Mai târziu şi NATO avertiza că Rusia a concentrat trupe la frontiera ucraineană. Săptămâna trecută, Rusia a trimis un regiment de paraşutişti, în jur de 2.000 de militari. Toate acestea i-au făcut pe specialiştii americani din domeniul informaţiilor să vadă o posibilă incursiune rusă pe teritoriul Ucrainei. În acest moment, un conflict pare iminent, iar şeful Agenţiei de Informaţii Militare a Ucrainei a avansat data la care Rusia va ataca, „la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lui februarie 2022”. În accepţiunea specialiştilor militari termenul de „intervenţie” a Rusiei s-ar traduce prin „intervenţie hibridă, în care sunt forţe paramilitare sau forţe speciale care beneficiază de sprijin militar clasic, sau poate însemna o intervenţie convenţională cu trupe regulate şi tehnică grea de luptă”, a explicat expertul în politici şi securitate Claudiu Degeratu, pentru Digi24. „Un astfel de atac ar implica probabil lovituri aeriene, artilerie și ofensive blindate, urmate de desanturi aeriene în est, atacuri amfibii în Odesa și Mariupol, dar și o scurtă incursiune în Belarus”, a arătat generalul Kiril Budanov, șeful spionajului militar ucrainean, pentru publicația Military Times. Conform Bloomberg, serviciile de informații americane au prezentat aliaților NATO mai multe date, inclusiv hărți, care arată că trupele rusești ar invada Ucraina prin Crimeea, frontiera comună cu Rusia dar și prin Belarus. Ministrul ucrainean al Apărării este de părere că Vladimir Putin „joacă șah” cu Occidentul și folosește Ucraina pe post de tablă de șah.

Va fi inclusă Ucraina în Strategia americană de securitate?

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a respins acuzațiile referitoare la intenția Moscovei de a invada Ucraina. „Americanii desenează un tablou înfricoșător, cu hoarde de tancuri rusești care zdrobesc orașe ucrainene și susțin că s-ar baza pe informații sigure, în acest sens”, se arată într-un comunicat de presă emis de SVR, un serviciu de informații care rareori iese în public cu astfel de comunicate, notează The Moscow Times. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat drept o „isterie” acuzațiile formulate de Occident la adresa Rusiei: „Orice deplasare a trupelor rusești în interiorul granițelor teritoriului nostru nu reprezintă nicio amenințare pentru nimeni și nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni”. De fapt, criza declaraţiilor vine şi pe fondul în care SUA a promis, în septembrie, ajutor militar şi şi-a exprimat angajamentul faţă de integritatea teritorială a Ucrainei. Casa Albă a anunţat atunci un pachet de asistenţă pentru securitate în valoare de 60 de milioane de dolari pentru Ucraina. La finalul anului, președintele american Joe Biden va veni în Congresul SUA pentru a prezenta noua Strategie de Securitate Națională. Întrebarea este dacă, în această strategie, va exista un capitol despre Ucraina și Marea Neagră. Rușii anticipează acest lucru și pun presiune pe SUA, în speranța că acest capitol nu va fi inclus în Strategie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5231 secunde