Se întâmplă și în Mexic! Grup catolic, acuzat de agresiuni sexuale

121
Se întâmplă și în Mexic! Grup catolic, acuzat de agresiuni sexuale - ddd-1577011942.jpg

Articole recomandate

Cel puțin 175 de minori au fost victime ale agresiunilor sexuale comise de membri ai grupului catolic mexican ultraconservator "Legionarii lui Hristos" între 1941 și 2019, inclusiv de fondatorul său Marcial Maciel, potrivit unui raport intern al congregației catolice publicat sâmbătă, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Faptele au fost săvârșite de 33 de membri - preoți sau diaconi, iar Marcial Maciel a abuzat 60 de minori, potrivit raportului intern care acoperă perioada de la înființarea ordinului religios în 1941 până pe 16 decembrie 2019, și care a fost redactat de o comisie creată în iunie de directorul general al congregației, Eduardo Robles-Gil.

Publicarea acestui raport survine în momentul în care marți, papa Francisc, care a făcut din lupta împotriva agresiunilor sexuale în cadrul Bisericii Catolice una dintre prioritățile pontificatului său, a ridicat "secretul pontifical" asupra acestor abuzuri.

"Marea majoritate a victimelor au fost băieți adolescenți între 11 și 16 ani", precizează textul publicat pe site-ul ceroabusos.org.

Congregația fondată de mexicanul Marcial Maciel (1920-2008) afirmă că face progrese într-un proces de "despăgubiri și reconciliere" cu 45 de victime, recunoscând totuși că acest proces trebuie extins și la celelalte victime.

Raportul afirmă că 18 din cei 33 de membri ai grupului care au comis abuzuri fac încă parte din congregație, însă precizează că aceștia nu mai dispun de sarcini care au legătură cu publicul sau cu minorii.

Dintre aceste 33 de persoane, 14 au fost chiar ele victime, ceea ce evidențiază existența unui "lanț al abuzurilor" în care "o victimă a unui 'legionar', devine în timp, la rândul său, un agresor".

Grupul catolic "Legionarii lui Hristos", care dispune de centre educaționale în mai multe țări, s-a distanțat de fondatorul său Marcial Maciel, o perioadă protejat de Vatican înainte de a fi renegat de acesta.

Papa Benedict al XVI-lea i-a ordonat în 2006 lui Maciel să se retragă într-o viață de "rugăciune și penitență", după ani de acuzații potrivit cărora fondatorul "Legionarii lui Hristos" a abuzat sexual băieți și bărbați tineri. Maciel a murit doi ani mai târziu, la 87 de ani, fără a se confrunta vreodată cu acuzatorii săi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3701 secunde