Se îndreaptă Regatul Unit către alegeri generale anticipate?

175
Se îndreaptă Regatul Unit către alegeri generale anticipate? - seindreapta-1565210105.jpg

Articole recomandate

Numeroși deputați britanici, atât din rândul conservatorilor aflați la guvernare cât și din opoziția laburistă și liberal-democrată se împotrivesc cu îndârjire intenției noului premier Boris Johnson de a decide o ieșire din UE fără un acord, pe 31 octombrie, dacă blocul comunitar nu acceptă renegocierea acordului convenit cu premierul Theresa May, dar respins de legislativul britanic. Pentru a zădărnici un Brexit fără acord, acești deputați ar putea așadar să încerce să provoace căderea guvernului și convocarea anticipatelor, notează AFP într-un comentariu publicat marți.


Însă există și scenariul ca Boris Johnson să convoace el însuși alegeri anticipate, cu un obiectiv diametral opus, acela de a-și lărgi actuala majoritate foarte fragilă din parlament și ca apoi să impună un ''no deal'' (Brexit fără acord), fără a avea însă certitudinea că va câștiga un asemenea pariu riscant.
Poate parlamentul britanic să împiedice un Brexit fără acord ?
Boris Johnson a promis la învestirea în funcție, pe 24 iulie, că va negocia cu UE un nou acord, iar dacă blocul comunitar refuză va decide o retragere a Regatului Unit din UE fără un acord.


Până în prezent Bruxellesul a respins categoric orice renegociere a acordului încheiat cu May și în special clauza de ''backstop'' pentru frontiera nord-irlandeză, care a determinat respingerea documentului în Camera Comunelor și pe care Boris Johnson o dorește eliminată, întrucât în virtutea acestei clauze Regatul Unit ar rămâne în uniunea vamală europeană fără a putea decide unilateral ieșirea din aceasta. Prin urmare, cele două părți își intensifică pregătirile pentru o ieșire dezordonată a Regatului Unit din UE pe 31 octombrie, perspectivă ce pare tot mai probabilă.


Deși a respins acordul privind Brexitul încheiat de predecesoarea lui Johnson, Camera Comunelor s-a manifestat în același timp și împotriva unui ''no deal''. Pentru a împiedica materializarea unui asemenea scenariu, deputații britanici ar putea să încerce votarea unui pachet legislativ care să oblige executivul să convoace un nou referendum, să amâne din nou Brexitul sau chiar să-l anuleze.


Dacă și această strategie eșuează, Partidul Laburist, principala formațiune de opoziție, ar putea introduce o moțiune de cenzură care, dacă trece la vot, ar putea conduce la alegeri anticipate.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2645 secunde