Scutul antirachetă rămâne o prioritate pentru președintele Barack Obama

154
Scutul antirachetă rămâne o prioritate pentru președintele Barack Obama - obama-1346858119.jpg
Întărirea alianțelor, extinderea parteneriatelor, dar și amplasarea scutului antirachetă, care va avea elemente și în România, reprezintă priorități în materie de politică externă pentru Partidul Democrat din SUA, relevă platforma democraților. 

Potrivit platformei democraților, publicate integral de New York Times în ediția online, cele mai mari pericole cu care se confruntă Statele Unite sunt reprezentate de terorism, proliferarea nucleară, atacurile cibernetice și biologice, schimbarea climatică și criminalitatea transfrontalieră. Pentru a răspunde acestor provocări, este nevoie de o cooperare eficientă la nivel global, se arată în platforma Partidului Democrat.
"Președintele Barack Obama și Partidul Democrat înțeleg că aceasta depinde de o colaborare strânsă cu aliații noștri tradiționali, de cultivarea parteneriatelor cu noi centre de influență", se menționează în document.
În ceea ce privește Europa, actualul președinte american, care vizează un nou mandat la Casa Albă la alegerile din 6 noiembrie, precum și Partidul Democrat sunt de părere că "fundamentul securității globale este reprezentat în continuare de relația SUA cu aliații tradiționali din Europa și Asia și de angajamentele privind apărarea acestora", se mai arată în platforma democraților.
De asemenea, președintele democrat în exercițiu continuă "abordarea adaptativă în etape" în ceea ce privește scutul european antirachetă, ce este menit să protejeze atât Europa, cât și Statele Unite de eventuale amenințări din partea Iranului sau din alte zone.
"Considerăm că SUA și Rusia pot coopera în privința scutului antirachetă, dar am clarificat că vom merge înainte cu sistemul nostru, începând cu pașii pe care i-am făcut pentru desfășurarea acestuia în Polonia, Turcia și România", se arată în platforma Partidului Democrat.
Democrații insistă și asupra importanței întăririi forței NATO, considerată o organizație crucială în ceea ce privește securitatea. Operațiunile militare desfășurate în Afganistan au întărit capacitățile organizației în materie de luptă, precum și abilitatea acesteia de a coopera la nivel politic. Acestea s-au dovedit importante în cazul reacției la situația din Libia. Având în vedere că implicarea NATO în Afganistan va scădea, Alianța Nord-Atlantică va avea oportunitatea de a se concentra asupra provocărilor secolului XXI, se adaugă în documentul menționat. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3014 secunde