Rusia promite riposta! "Sunt țări care urmează orbește principiul unității euro-atlantice"

175
Rusia promite riposta!

Articole recomandate

Rusia a denunțat o "provocare", după anunțul că 14 state membre ale Uniunii Europene, plus SUA, Canada și Ucraina, au decis expulzarea unor diplomați ruși pentru a fi solidare cu Marea Britanie, în urma otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia Iulia, urmând ca președintele Vladimir Putin să decidă măsurile de răspuns, informează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


"Protestăm ferm împotriva deciziei mai multor țări din UE și NATO de a expulza diplomați ruși", menționează MAE rus într-un comunicat. "Acest gest provocator de pretinsă solidaritate cu Londra stă mărturie continuării unei linii a confruntării menite să agraveze situația", se mai arată în text. 


De asemenea, MAE de la Moscova consideră că Rusia este vizată de "acuzații gratuite" și că țările care au optat pentru expulzarea diplomaților ruși "s-au lăsat ghidate de Londra fără să încerce să înțeleagă ce s-a întâmplat". 


Aliații Marii Britanii "urmează orbește principiul unității euro-atlantice, în detrimentul bunului simț, al normelor de dialog civilizat între state și al principiilor de drept internațional", mai consemnează comunicatul MAE rus. "Inutil de adăugat că această măsură inamicală a acestui grup de țări nu va rămâne fără consecințe și că noi îi vom răspunde neîntârziat", conchide acest text. 
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinul, Dmitry Peskov, a precizat că decizia finală privind răspunsul Rusiei față de aceste expulzări va fi luată de președintele Vladimir Putin, iar această decizie se va baza pe principiul reciprocității. 


"Regretăm această decizie pe care ei o explică prin pretinsa afacere Skripal. Am spus-o și o repetăm: Rusia nu a avut vreodată și nu are ceva de-a face cu această afacere", a insistat Peskov. 


Anterior, o sursă neprecizată din MAE rus a declarat agenției RIA că Rusia va răspunde în mod simetric expulzării diplomaților săi. "Răspunsul va fi simetric. Ne vom ocupa de aceasta în zilele următoare și vom răspunde fiecărei țări pe rând", a indicat această sursă. 


Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat că 14 țări membre ale UE - Germania, Franța, Polonia, Lituania, Cehia, Italia, Danemarca, Olanda, Finlanda, Estonia, Letonia, Croația, Suedia și România - au decis să expulzeze diplomați ruși. 


La rândul său, Departamentul american de Stat a anunțat expulzarea a 60 diplomați ruși, în timp ce Canada va expulza patru diplomați ruși. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5218 secunde