Rusia mai pune o interdicție cetățenilor săi pentru a-i controla mai bine

Vineri, 22 Noiembrie 2019
243
După ce a introdus măsuri de control în ceea ce privește internetul, Rusia vine acum cu o nouă lege în legată de folosirea tehnologiei.


Camera inferioară a parlamentului a aprobat o lege care interzice vânzarea dispozitivelor care nu au pre-instalat software rusesc. Legea vizează mai multe categorii de dispozitive, de la telefoane și computere, până la televizoare smart. Măsura va intra în vigoare în iulie 2020.

Guvernul va determina o listă completă a gadgeturilor afectate și va arăta ce software rusesc va trebui pre-instalat pe fiecare.


Legea nu va însemna că dispozitivele din alte țări nu pot fi vândute cu software-ul lor obișnuit, numai că vor trebui instalate și "alternativele" rusești.

Noua lege nu este privită cu ochi buni de toată lumea. Unii spun că ar fi o mișcare proastă pentru economia Rusiei, dar și că ar fi doar un alt mijloc prin care statul vrea să-i controleze pe cetățeni.

Evident, Rusia spune că măsura este în folosul cetățenilor săi. Susținătorii legislației spun că aceasta are drept scop promovarea tehnologiei locale și permite o utilizare mai facilă pentru utilizatori.

Unul dintre autorii proiectului de lege, Oleg Nikolayev, e de părere că atunci când cetățenii cumpără dispozitive electronice și sunt puși față în față cu software din vest, ar putea crede că nu există alternative rusești. Astfel, dacă acestea vor fi disponibile pe toate dispozitivele, atunci utilizatorii vor avea dreptul să aleagă.Pagina a fost generata in 0.2828 secunde