Rusia devine o putere mondială în ceea ce privește deținerile de aur. De ce își face Putin rezerve

236
Rusia devine o putere mondială în ceea ce privește deținerile de aur. De ce își face Putin rezerve - vladimirputiniphonexaur-1547990140.jpg

Articole recomandate

Rusia a depășit China, ajungând pe locul cinci în lume după rezervele de aur, în condițiile în care sancțiunile occidentale au determinat banca sa centrală să facă achiziții record în 2018, arată datele oficiale.


Anul trecut, achizițiile de aur ale Rusiei au crescut semnificativ în urma reducerii deținerilor de obligațiuni americane, după ce Washingtonul a impus noi sancțiuni împotriva entităților rusești, în aprilie, potrivit Agerpres.


Banca Centrală a Rusiei a anunțat vineri că a cumpărat anul trecut 8,8 milioane de uncii de aur, depășind recordul de 7,2 milioane de uncii de metal prețios din 2017.


La 1 ianuarie 2019, Banca Centrală a Rusiei deținea 67,9 milioane de uncii de aur, în creștere de la 59,1 milioane la începutul lui 2018. Astfel, Rusia urcă pe locul cinci în lume după rezervele de aur, fiind depășită doar de SUA, Germania, Franța și Italia.

China a căzut pe locul șase, cu 59,6 milioane de uncii de aur în decembrie 2018, de la 59,2 milioane în octombrie 2016.

"Cumpărarea de aur vine în scopul diversificării activelor deținute, în urma reducerii achizițiilor de obligațiuni americane", a declarat, pentru Reuters, un oficial de la un producător rus de aur, referindu-se la deținerile de aur masive ale Băncii Rusiei.

Rusia, al treilea producător global de aur, și-a majorat producția în 2017 cu 6%, iar pentru 2018 este estimat un avans de 3%. Conform celor mai recente date de la Ministerul de Finanțe de la Moscova, în perioada ianuarie - octombrie 2018, Rusia a produs 8,5 milioane de uncii de aur (265 de tone).


urul este extrem de atrăgător pentru băncile centrale în căutare de active sigure. În trimestul al treilea al anului trecut, achizițiile de aur ale băncilor centrale au crescut cu 22%, cea mai mare creștere din 2015, spune Natalie Dempster, managing director pentru bănci centrale și politici publice al Consiliului Mondial al Aurului.


În ultimii ani, cele mai mari achiziții de aur au fost făcute de Rusia, Turcia și Kazakhstan. Și în prezent cumpără cantități mari de aur, însă și țări precum India, Polonia și Ungaria au început să facă achiziții agresive de aur în ultimele luni.


Statele europene cumpără masiv aur


Banca Centrală a Ungariei (NBH) a anunțat, în noiembrie, că și-a majorat de zece ori rezervele de aur, în linie cu obiectivele pe termen lung ale strategiei economice și naționale. Achiziționarea de aur vine după ce în luna martie a acestui an autoritățile monetare din Ungaria au decis să repatrieze rezervele de aur.


Ungaria este ultimul exemplu de țară din Uniunea Europeană care cumpără aur. În lunile iulie și august, Polonia și-a majorat rezervele de aur cu aproximativ nouă tone, aceasta fiind cea mai mare achiziție de aur făcută de acest stat după 1998 și, totodată, una dintre cele mai mari achiziții făcute de atunci de o țară membră a Uniunii Europene.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0101 secunde