Republica Moldova, statut de observator al Uniunii Economice Eurasiatice

164
Republica Moldova, statut de observator al Uniunii Economice Eurasiatice - republica-1526393175.jpg

Articole recomandate

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat, la Soci, că liderii Uniunii Economice Eurasiatice (UEE) au convenit asupra primirii statutului de observator pentru Republica Moldova în cadrul UEE, în deschiderea reuniunii Consiliului economic suprem al acestui for în format extins, relatează agenția TASS, consultată de Agerpres.

"Vreau să menționez decizia privind instituirea statutului de țară observator pe lângă Uniunea Economică Eurasiatică", a declarat Vladimir Putin, prezentând concluziile reuniunii Consiliului economic suprem al UEE în format restrâns. "Am convenit să oferim Republicii Moldova acest statut", a menționat șeful statului rus, salutând prezența președintelui moldovean Igor Dodon, care s-a alăturat liderilor care participau la reuniunea în format extins.

"Contăm ca Republica Moldova, în calitate de observator, să participe activ la activitățile organizației noastre", a afirmat Putin, adăugând: "Suntem gata să luăm în considerare cereri din partea altor state interesate, în special din partea vecinilor noștri din CSI (Comunitatea Statelor Independente)".

La rândul său, Igor Dodon a calificat drept un "eveniment istoric" obținerea statutului de observator de către Republica Moldova pe lângă acest for, afirmând într-un discurs că cetățenii Republicii Moldova demult aspirau la o participare mai activă în proiectele de integrare în spațiul CSI.

În ultimii ani, potrivit lui Dodon, au fost colectate sute de mii de semnături, mai întâi pentru integrarea în Uniunea Vamală, iar apoi în Uniunea Economică Eurasiatică, fără să precizeze cine anume a colectat aceste semnături. El a mai spus că majoritatea covârșitoare a populației Republice Moldova susține întărirea relațiilor cu CSI și UEE.

"Suntem conștienți de faptul că dezvoltarea durabilă a economiei noastre este imposibilă fără aprofundarea cooperării economice cu partenerii noștri tradiționali din Est", a adăugat Dodon, subliniind că nu susține măsurile antirusești ale guvernului proeuropean de la Chișinău. "Republica Moldova trebuie să țină cont de interesele ei naționale și să nu urmeze străinilor și să nu se implice în jocuri geopolitice", a mai spus președintele moldovean. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3829 secunde