Regatul Unit își redefinește politica externă și de apărare după Brexit

179
Regatul Unit își redefinește politica externă și de apărare după Brexit - regatul-1582836883.jpg

Articole recomandate

Premierul britanic Boris Johnson a lansat, miercuri, o revizuire aprofundată a obiectivelor de politică externă și de apărare pentru a defini rolul Regatului Unit în lume după Brexit, relatează agenția Press Association, consultată de Agerpres. 


Inițiativa, cea mai amplă pentru Regatul Unit de lasfârșitul Războiului Rece, va acoperi politica externă, apărarea, securitatea și politica de dezvoltare internațională. 


Într-o declarație transmisă parlamentului, premierul Boris Johnson semnalează că Regatul Unit trebuie să facă mai mult pentru a face față întregului spectru de "provocări și oportunități" după ieșirea din UE. 


Precedentul guvern conservator britanic a revizuit în anul 2015 prioritățile privind apărarea, dar această nouă analiză, care urmează să fie finalizată în toamnă, este mai amplă și acoperă mai multe domenii. 


Această analiză, a cărei elaborare va fi coordonată de un responsabil de rang înalt, va defini "ambițiile asupra rolului Regatului Unit în lume și obiectivele strategice de securitate națională și politică externă pe termen lung", se arată în documentul transmis legislativului de la Londra. 


La capitolul apărare, deși executivul condus de Boris Johnson s-a angajat să aloce în continuare acestui sector cel puțin 2% din PIB, ar putea fi reevaluată distribuirea resurselor financiare pe capitole, de exemplul acordându-se prioritate tehnologiei. 
Redefinirea politicii externe și de apărare britanice vine într-un context geopolitic și economic complicat pentru Regatul Unit, țară care anul acesta trebuie să negocieze acorduri comerciale cu UE și cu SUA. Relațiile tradițional foarte bune cu Washingtonul au fost marcate recent de unele tensiuni după ce guvernul condus de Boris Johnson a refuzat să excludă compania chineză Huawei din viitoarea rețea britanică 5G.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5978 secunde