Record de temperatură în 2019. Cercetătorii trag SEMNALUL DE ALARMĂ!

145
Record de temperatură în 2019. Cercetătorii trag SEMNALUL DE ALARMĂ! - ddd-1578993316.jpg

Articole recomandate

Temperatura apelor oceanului planetar a atins, în 2019, cea mai ridicată valoare din istoria înregistrărilor meteorologice, iar ritmul încălzirii acestora se accelerează, potrivit unui nou studiu publicat marți, informează DPA, potrivit Agerpres.

Anul trecut, temperatura apelor oceanelor a fost cu circa 0,075 grade Celsius mai mare decât media perioadei 1981-2010, conform unui studiu publicat în revista Advances in Atmospheric Sciences. Cercetătorii au calculat că, pentru a atinge această temperatură, oceanele ar fi înmagazinat 228 de sextilioane de jouli, de circa 3,6 miliarde de ori cantitatea de căldură degajată de bombardamentele atomice de la Hiroshima.

"Această încălzire măsurată a oceanelor este de necontestat și reprezintă o dovadă în plus a încălzirii globale", a precizat Cheng Lijing, autorul principal al studiului și profesor asociat la Institutul de Fizică Atmosferică din cadrul Academiei Chineze de Științe. "Nu există o alternativă rațională în afara emisiilor de gaze care captează căldură rezultate în urma activităților umane pentru a explica această încălzire", a spus Cheng.

Cercetătorii au comparat totodată datele din perioada 1987-2019 cu intervalul 1955-1986. Concluzia a fost că, în ultimele șase decenii, perioada de încălzire recentă a fost cu circa 450 de procente mai ridicată decât episoadele anterioare de încălzire, ceea ce sugerează o creștere majoră a ritmul încălzirii globale.

Potrivit cercetătorilor, oamenii pot lua măsuri pentru a inversa efectul asupra climei, dar timpul de răspuns al apelor oceanice va fi mai îndelungat decât cel al mediilor terestre și atmosferice. Începând cu 1970, peste 90% din creșterea temperaturilor în urma încălzirii globale a fost înmagazinată de oceane, în timp ce mai puțin de 4% a afectat scoarța terestră și atmosfera.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 10 Noiembrie 2018
Stire din Economie : Incidente și accidente pe mări și oceane
Vineri, 18 Noiembrie 2016
Stire din Social : Cum va fi vremea astăzi, la Constanța
Pagina a fost generata in 0.4412 secunde