Recep Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale din primul tur

193
Recep Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale din primul tur - recep-1529931080.jpg

Articole recomandate

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a obținut peste 50% din voturile necesare în alegerile de duminică, ceea ce îi permite să câștige un nou mandat prezidențial de cinci ani, în care va avea puteri sporite, au anunțat, ieri, autoritățile electorale, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres.

"Potrivit rezultatelor, se pare că Recep Tayyip Erdogan a câștigat majoritatea absolută a voturilor valabile", ceea ce îi permite să fie reales din primul tur, a declarat președintele Înaltului Comitet Electoral (YSK), Sadi Guven, în cursul unei conferințe de presă la Ankara.

Declarația președintelui YSK a fost primită cu strigăte de bucurie la sediul Partidului Dreptate și Justiție (AKP) al președintelui turc.

Guven a declarat că 97,7% din voturi au fost înregistrate în sistemul informatic al YSK, precizând că buletinele de vot care nu au fost încă numărate nu sunt suficiente pentru a-l priva pe Erdogan de o majoritate absolută.

Șeful YSK nu a prezentat rezultatul alegerilor prezidențiale, însă agenția de presă turcă Anadolu a indicat că Erdogan a câștigat scrutinul cu aproximativ 52,5% din voturi, potrivit unor rezultate parțiale după numărarea a aproape tuturor buletinelor de vot.

Turcii au votat, duminică, în cadrul unui dublu scrutin prezidențial și legislativ disputat între Erdogan, care domină scena politică turcă de 15 ani, și o opoziție hotărâtă să-i blocheze ascensiunea.

Potrivit Anadolu, partidul lui Erdogan, AKP, și aliatul său ultra-naționalist MHP își mențin majoritatea parlamentară cu aproximativ 53,6% din voturile exprimate.

★ ★ ★

"Turcia a ales să lupte cu determinare împotriva tuturor grupurilor teroriste", a declarat Recep Erdogan, după câștigarea alegerilor prezidențiale. "Turcia a făcut alegerea în favoarea protejării democrației, a drepturilor și libertăților sale, menținând reformele. Turcia a făcut o alegere în favoarea creșterii, dezvoltării, investițiilor", a mai spus el.

"Turcia va câștiga o reputație mult mai bună pe scena internațională și va ameliora condițiile de pace și prosperitate pentru fiecare dintre cetățenii. Acest rezultat arată, de asemenea, că vom continua să deschidem drumul spre eliberare teritoriilor siriene și pentru revenirea în siguranță în țara lor a fraților sirieni din țara noastră", a menționat președintele Erdogan. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.519 secunde