Rapoarte secrete pun la îndoială eficacitatea scutului antirachetă din Europa

351
1
Rapoarte secrete pun la îndoială eficacitatea scutului antirachetă din Europa - racheta-1360502426.jpg
Studii secrete ale Departamentului Apărării pun la îndoială faptul că sistemul de apărare antirachetă ce ar urma să fie amplasat în Europa va putea să protejeze Statele Unite de rachetele iraniene, potrivit unei anchete a Congresului. 


Oficialii militari afirmă că ei cred că pro-blemele pot fi depășite și continuă planurile. Dar soluțiile propuse s-ar putea dovedi dificile. O posibilitate a fost deja exclusă ca fiind imposibilă din punct de vedere tehnic. O alta, care presupune relocarea intercep-torilor de rachete din Polonia și posibil România pe nave în Marea Nordului, ar putea fi explozivă din punct de vedere diplomatic, relatează Fox News. 

Planul a fost criticat pe mai multe fronturi. Republicanii susțin că acesta a fost întocmit în grabă în încercarea de a calma Rusia, dar și aceasta critică planul, pe care îl consideră îndreptat împotriva rachetelor sale. O serie de rapoarte guvernamentale și științifice au emis îndoieli cu privire la funcționarea acestuia așa cum a fost plănuit.

Într-o perioadă în care armata se confruntă cu tăieri bugetare uriașe, studiile ar putea determina Congresul să se mai gândească dacă merită să cheltuiască miliarde de dolari pentru un sistem care ar putea să nu își îndeplinească scopurile inițiale.

Studiile secrete au fost rezumate într-o informare pentru congresmeni de către Go-vernment Accountability Office (GAO), aripa nepartizană a Congresului care se ocupă de investigații și audit. Această informare, care nu a fost clasificată, a fost obținută de Associated Press.

Oficialii care au discutat cu AP au subliniat că interceptorul care ar urma să protejeze Statele Unite se află în primele stadii de dez-voltare și capacitățile lui nu sunt cunoscute. Ei susțin că Statele Unite sunt deja protejate de alte sisteme de apărare antirachetă. Chiar dacă interceptorii din Europa nu pot apăra direct Statele Unite, aceștia ar proteja nu numai aliații europeni și trupele americane staționate pe continent, ci și radarele americane din Europa, necesare pentru toate planurile SUA de apărare antirachetă.

Anchetatorii GAO susțin că rapoartele secrete ale Agenției de apărare antirachetă au conchis că România nu este o locație suficient de bună pentru un interceptor care să protejeze Statele Unite.

Anchetatorii GAO au criticat administrația pentru că nu a realizat mai devreme studii care ar fi putut dezvălui problemele. Rapoartele GAO și ale organismelor științifice care consiliază administrația au ridicat alte probleme în legătură cu scutul antirachetă, citând erori de producție, depășirea costurilor, probleme cu radarele și unii senzori care nu pot distinge între focoase și alte obiecte. Un raport al Academiei Naționale de Științe recomandă anularea fazei a patra a sistemului și mobilizarea interceptorilor pe coasta de est. 


Comentează știrea

hahahahaha!
11 februarie 2013
de unde ati tradus timpenia asta?

Obama si inlocuitorul lui Hillary sunt prorusi. Scutul nu are nici o legatura cu SUA (care are sisteme de aparare adecvate). Manirea lui e sa protejeze aliatii SUA din sudul NATO. Mai ales Israel. De un potential atac Iranian. Cu citeva rachete. Nu poate face fata unui atac puternic, declansat de Rusia. Spre orice directie. E un dispoozitiv antiterrorism nuclear. In rapoartele astea se spun numai prostii... Dupa ce a renunta la Marele Scut, acum 4 ani, Obama vrea sa renunte si la asta?(Care e doar Micul Scut.) Asta e nota de plata pentru suportul financiar in alegeri? Si Israelul ca va zice?

Articole pe aceeași temă

Marţi, 05 Februarie 2013
Stire din Actual : Grav accident rutier în California
Sâmbătă, 02 Februarie 2013
Stire din Actual : Planurile militare ale SUA pentru Africa
Pagina a fost generata in 0.2923 secunde