Putin vrea să menţină starea de tensiune creată în Occident, în schimbul garanţiilor de securitate

138
Putin vrea să menţină starea de tensiune creată în Occident, în schimbul garanţiilor de securitate - fond-1637335639.jpg

Articole de la același autor

Rusia profită de pe urma oricărei crize regionale, precum afluxul de migranţi din Belarus, pentru a-i provoca pe europeni, a-i constrânge să negocieze şi a-şi impune influenţa, potrivit mai multor experţi și diplomați specializați pe subiect.

Vladimir Putin „îşi bazează politica externă pe oportunităţile care se prezintă, precum în Orientul Mijlociu sau în Africa”, a subliniat un diplomat european pentru AFP, potrivit Agerpres. Dar dincolo de acest oportunism „există o veritabilă dorinţă de a controla progresiv tot ce are legătură cu vecinătatea apropiată, în special în fostele republici sovietice”, a adăugat diplomatul, specialist în Rusia.

În acest context, şeful Federaţie Ruse i-a spus ministrului de Externe, Serghei Lavrov că „starea de tensiune creată în mulţi ani în Occident trebuie să persiste, să nu le treacă prin minte să provoace vreun conflict inutil”, a declarat Vladimir Putin la reuniunea Colegiului Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, informează RIA Novosti. În ultimii ani, ţările occidentale au început să ţină cont de preocupările şi avertismentele Rusiei, spre deosebire de perioada „extinderii NATO” spre Est, când opinia Moscovei era ignorată, a subliniat şeful statului rus, potrivit RBC. Adresându-se ministrului de externe Serghei Lavrov, preşedintele rus i-a cerut să caute să obţină din partea Occidentului „importante garanţii de securitate pentru Rusia pe termen lung pe flancul vestic”. „Este imperativ să încercăm ca Rusiei să-i fie oferite garanţii serioase pe termen lung pentru a ne asigura securitatea în acest domeniu”, a insistat Putin, argumentând necesitatea unor astfel garanţii prin tensiunea politico-militară actuală: manevre NATO în apropierea graniţelor ruseşti, furnizarea de arme letale Ucrainei, ignorarea „liniilor roşii” stabilite de Kremlin.

„Partenerii occidentali nu sunt foarte de încredere”

Preşedintele rus, pe care Kievul şi Occidentul îl acuză de concentrarea unor efective de circa 90.000 de soldaţi la frontiera ucraineană, a prezentat o Rusie asediată de Alianţa Nord-Atlantică, în special pe flancul său vestic, referindu-se la Marea Neagră, Ucraina, Belarus şi ţările baltice, relatează EFE. Şeful statului rus a susţinut că partenerii occidentali, nu sunt foarte de încredere. „Ei renunţă cu uşurinţă la orice înţelegere prealabilă. Dar oricât de dificil ar fi, trebuie să lucrăm cu ei în aceste condiţii”, a adăugat Putin.

El a amintit că, atunci când relaţiile dintre Rusia şi Occident, inclusiv SUA, erau aproape ca între ţări aliate, NATO a ignorat complet preocupările formulate de Moscova cu privire la extinderea Alianţei spre Est în 1999 şi 2004. El a adăugat că aceste valuri de extindere a NATO au adus infrastructura militară a blocului nord-atlantic aproape de graniţele Rusiei.

Extinderea Alianţei a avut drept consecinţă că „în România şi Polonia au fost amplasate deja elemente strategice ale sistemului de apărare antirachetă, care pot fi transformate în câteva minute în sisteme ofensive”, a spus Vladimir Putin, citat de RBC. Putin a mai acuzat NATO că pariază insistent pe confruntare prin apropierea infrastructurii sale de graniţele Rusiei, anulând practic toate mecanismele de dialog.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6723 secunde