Prim-ministrul Maia Sandu: "Nu vom accepta federalizarea ca soluție la conflictul transnistrean"

Joi, 25 Iulie 2019
99
Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, ieri, în Parlamentul European, în cadrul Comisiei pentru afaceri externe (AFET), că guvernul său nu va accepta federalizarea ca soluție la conflictul transnistrean și va continua să insiste asupra retragerii trupelor ruse de pe teritoriul suveran al Republicii Moldova.


"Nu vom accepta federalizarea ca soluție la conflictul transnistrean și vom continua negocierile politice pentru a obține un statut special pentru Transnistria în cadrul unei Moldove suverane, respectându-se integritatea teritorială, în limitele granițelor recunoscute pe plan internațional", a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, premierul Maia Sandu.


În același timp, șefa guvernului de la Chișinău a declarat că în fața cabinetului pe care îl conduce stă sarcina dificilă de a crea un sistem de guvernare funcțional și democratic, care să servească cetățenilor și să reziste încercărilor de a fi capturat pe viitor, menționând că cea mai mare provocare acum este reformarea justiției și consolidarea statului de drept.


Totodată, Maia Sandu s-a referit și la realizarea altor obiective-cheie ale guvernului său: dezvoltarea unui mediu de afaceri favorabil, care va duce la o creștere durabilă și incluzivă, distrugerea monopolurilor economice prin asigurarea unei concurențe corecte, reforma sectorului educației și al sănătății.


Guvernul de la Chișinău își propune, de asemenea, să devină un partener de încredere pentru cetățeni și pentru partenerii de dezvoltare și are sarcina dificilă de a consolida o societate dezbinată.
"Ne confruntăm cu sarcina dificilă de a uni un popor divizat din cauza unei retorici geopolitice utilizate mulți ani la rând, care a instigat diferite părți ale societății una împotriva celeilalte", a mai spus Maia Sandu.
Într-un alt comunicat de presă, guvernul de la Chișinău anunță că premierul Maia Sandu și comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, au semnat la Bruxelles trei acorduri de finanțare în valoare totală de 40,25 milioane de euro, menite să contribuie semnificativ la dezvoltarea țării și la apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Pagina a fost generata in 0.1343 secunde