Preşedintele Vladimir Putin l-a asigurat de sprijin său pe Aleksandr Lukaşenko

701
Preşedintele Vladimir Putin l-a asigurat de sprijin său pe Aleksandr Lukaşenko - fondintalnire-1622396457.jpg

Articole de la același autor

Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului s-a aflat timp de două zile la Soci, unde a avut o serie de întrevederi cu Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse. După ce săptămâna trecută preşedintele Belarusului a devenit paria pe plan international, pentru că a comandat deturnarea avionului Ryanair ca să-l aresteze pe jurnalistul Roman Protasevici, Lukaşenko a cerut sprijin puternicului preşedinte rus, Vladimir Putin.

Cele două zile de discuţii şi negocieri au dat rezultate, astfel că Rusia va elibera o tranşă de 500 de milioane de dolari către Belarus, a doua dintr-un împrumut de 1,5 miliarde de dolari pe care Moscova l-a promis Minskului. Totodată, Rusia s-a angajat să crească zborurile către Belarus, pentru a compensa efectul interdicţiilor de zbor ale Uniunii Europene. Sprijinul financiar a fost anunţat în ultima zi, care s-a încheiat pe iahtul liderului de la Kremlin. Sâmbătă cei doi şefi de stat, însoţiţi de fiul preşedintelui Lukaşenko au ieşit în largul Mării Negre să admire delfinii. Summitul de două zile al lui Putin şi Lukaşenko a venit ca urmare a reacţiei liderilor Uniunii Europen şi a Statelor Unite care au denunţat Belarusul pentru că a folosit o ameninţare falsă cu bombă pentru a forţa un avion Ryanair să aterizeze la Minsk. Preşedintele rus a calificat reacţia internaţională drept „izbucnire emoţională”, subliniind că, nu acelaşi lucru s-a întâmplat în 2013, când avionul care îl transporta pe preşedintele Boliviei, Evo Morales a fost forţat să aterizeze la Viena, existând suspiciunea că la bordul avionul s-ar fi aflat fostul angajat al CIA, Edward Snowden căutat pentru spionaj şi furt de secrete de stat americane. La rândul său, preşedintele Lukaşenko a acuzat Occidentul că încearcă să „destabilizeze” situaţia din fosta republică sovietică, evocând mişcarea de contestare fără precedent a regimului său declanşată în Belarus după alegerile prezidenţiale din august trecut, considerate fraudate de opoziţie şi Occident.

Roman Protasevici ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare

În urma incidentului din 23 mai 2021, mai multe naţiuni europene au impus

interdicţii de zbor pentru spaţiul aerian din Belarus, în timp ce SUA a spus că pregăteşte sancţiuni asupra a nouă companii bieloruse de stat ce vor intra în vigoare pe 3 iunie. Washingtonul a mai spus că lucrează cu UE la întocmirea unei liste a sancţiunilor ce vor viza membri cheie ai guvernului Lukaşenko. Jurnalistul Roman Protasevich şi prietena sa Sofia Sapega, cetăţen rus se refugiase la Vilnius, Lituania pentru a scăpa de regimul dictatorial al preşedintelui Lukasenko. După ce au fost arestaţi pe aeroportul din Minsk cei doi sunt în închisoare acuzaţi că au orchestrat revolte în masă. Roman Protasevici ar putea fi închis până la 15 ani.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5696 secunde