Președintele ucrainean face apel către omologii săi rus, francez și german

190
Președintele ucrainean face apel către omologii săi rus, francez și german - presedinteleucrainean-1565301285.jpg

Articole recomandate

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat, ieri, un apel către omologii săi rus și francez, Vladimir Putin, respectiv Emmanuel Macron, cerându-le o reuniune de urgență cu cancelarul german Angela Merkel după escaladarea confruntărilor în estul Ucrainei, unde în urmă cu o zi au fost uciși patru soldați ucraineni în urma unui atac al rebelilor separatiști proruși, informează AFP. 


Așa-numitul format de negocieri 'Normandia' reunește din 2014 Franța, Rusia, Ucraina și Germania în problema conflictului din Donbas.


Noul șef al statului ucrainean a "cerut o reuniune de urgență" a liderilor celor patru țări pentru a "menține procesul de pace și a conveni asupra măsurilor ce trebuie luate pentru a rezolva definitiv conflictul", a indicat președinția de la Kiev după discuțiile telefonice purtate de Zelenski cu Vladimir Putin și Emmanuel Macron.
Volodimir Zelenski i-a telefonat mai întâi lui Vladimir Putin pentru a-i "cere să-și exercite influența pentru ca ei (separatiștii) să înceteze să ne mai omoare cetățenii", a explicat președintele ucrainean într-o conferință de presă. 
"Trebuie să ne privim în ochi și să punem capăt acestui război", a subliniat liderul de la Kiev, conform unui comunicat al președinției ucrainene.


Într-un comunicat evocând această convorbire telefonică, Kremlinul a spus că a cerut la rândul său o intensificare a schimburilor de prizonieri și a pus drept condiție pentru dezescaladare oprirea înainte de toate a tuturor bombardamentelor ucrainene asupra localităților din Donbas, regiune din estul rebel al Ucrainei. Kievul neagă că ar bombarda civili.
Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat - tot într-un comunicat - că a vorbit cu omologul său ucrainean, cerându-i să mențină un "spirit constructiv" în relațiile cu Rusia și și-a prezentat condoleanțele și "solidaritatea cu poporul ucrainean" pentru moartea celor patru soldați.


Potrivit președinției franceze, Emmanuel Macron "l-a asigurat" pe Zelenski de deplina mobilizare a Franței pentru a se ajunge la rezultate concrete în cadrul formatului Normandia și a subliniat că această problemă va fi pe ordinea de zi a întâlnirii sale cu Vladimir Putin la 19 august.
Ucraina și aliații săi occidentali acuză Rusia de susținerea militară a separatiștilor din regiunile Donețk și Lugansk, ceea ce Moscova constant neagă, în pofida numeroaselor probe. După acordurile Minsk II din februarie 2015, confruntările au scăzut în intensitate, dar continuă să facă cu regularitate victime.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6179 secunde