Președintele Turciei, vizat de un mandat de arestare

362
Președintele Turciei, vizat de un mandat de arestare - erdogan2-1499877084.jpg

Articole recomandate

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, ar putea să fie vizat în viitor de un mandat de arestare al autorităților suedeze, după ce parlamentarii au depus o plângere penală împotriva liderului turc, acuzându-l pe acesta de genocid, crime împotriva umanității și crime de război, potrivit The Independent, citat de Romania TV.


Cinci parlamentari suedezi au depus o plângere penală la procuratura publică pentru rolul jucat de președintele Erdogan în conflictul sângeros dintre trupele turce și militanții kurzi din sud-estul Turciei.


Aceasta este prima plângere penală lansată împotriva unui șef de stat în Suedia. De asemenea, în plângere sunt menționați și alți miniștri, inclusiv premierul Binali Yildirim.


Dacă acest proces este preluat de către procurorii suedezi, atunci ar putea duce la emiterea unui mandat de arestare pentru Recep Tayyip Erdogan. "Suntem cinci parlamentari care am predat plângerea... cerând o pedeapsă pentru genocid, crime împotriva umanității și crime de război", a declarat Annika Lillemets, parlamentar de stânga.


În 2014, parlamentarii au aprobat o lege pentru a permite instanțelor naționale să prezideze în cazuri legate de crime împotriva umanității, fără să ia în considerare țara în care au avut loc respectivele crime.


"Oricine care vrea vrea să distrugă complet sau parțial un grup național sau etnic... este vinovat de genocid", arată respectiva lege din Suedia.


Procurorii suedezi sunt cei care vor decide dacă să lanseze sau nu o anchetă pe baza plângerii penale. Politicianul Carl Schlyter și-a exprimat speranța că o asemenea acțiune va fi lansată și de alte țări ale Uniunii Europene.










Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4221 secunde