Președintele Turciei amenință să închidă două baze strategice americane

226
Președintele Turciei amenință să închidă două baze strategice americane - presedintele-1576531326.jpg

Articole recomandate

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a amenințat că va închide, dacă este necesar, două baze militare strategice utilizate de Statele Unite în Turcia, pe fondul tensiunilor dintre Ankara și Washington, transmite AFP. 


"Dacă este necesar, putem închide Incirlik și putem închide Kurecik", numele celor două baze, a spus Erdogan într-un interviu acordat canalului tv pro-guvernamental A Haber. 


Baza aeriană Incirlik găzduiește focoase nucleare americane. Situată în sudul Turciei, aceasta este utilizată de aviația americană în cadrul luptei împotriva grupării Stat Islamic din Siria. Baza Kurecik din sud-estul țării găzduiește o importantă stație radar a NATO. 


Măsura de închidere a celor două baze ar fi luată ca răspuns la amenințările Statelor Unite cu sancțiuni împotriva Turciei și la o rezoluție separată a Senatului SUA care a recunoscut uciderea în masă a armenilor de acum un secol ca genocid comis de otomani. Votul a stârnit furia guvernului turc, care a considerat că această măsură a pus "în pericol viitorul relațiilor bilaterale". 
Erdogan a sugerat că Turcia ar putea răspunde și cu rezoluții parlamentare care să recunoască drept genocid uciderea indigenilor americani din secolele trecute. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2267 secunde