Preşedintele american, Joe Biden, a început turneul european

278
Preşedintele american, Joe Biden, a început turneul european - fond-1623245708.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden a început miercuri, primul său tur de vizite de când a preluat mandatul la Casa Albă. Preşedintele american va avea o săptămână plină având programate întâlniri cu Regina Elisabeta a II-a, va participa la Summit-urile NATO şi G7 în calitate de preşedinte şi va avea o întâlnire cu Vladimir Putin, la Geneva.

Joe Biden va avea o sarcină grea, de a repara relaţiile cu Europa, stricate de predecesorul său şi de a da un semnal de coeziune pentru NATO. De asemenea, prima sa întâlnire cu Vladimir Putin vine în contextul unor relații din ce în ce mai tensionate cu Rusia, după evenimentele recente, deturnarea avionului în Belarus, comportamentul agresiv al Rusiei la granițele Ucrainei, precum și otrăvirea și încarcerarea disidentului Alexei Navalnîi sau recenta discuție privind sancțiunile impuse Rusiei după anexarea de către aceasta a peninsulei ucrainene Crimeea. Summit-ul G7 va fi prima oprire a preşedintelui american în periplul european. Însoţit de soţia sa, Jill, vor avea o primă rundă de discuţii cu prim-ministrul britanic, Boris Johnson cu care se va întâlni la Cornwall, un mic orăşel cu multe semnificaţii istorice pentru Casa Regală britanică. Vineri, 11 iunie, Biden va participa pentru prima oară la summit-ul G7, forumul care reuneşte cele mai mari economii ale lumii. Va avea discuții cu premierul britanic, președintele francez, Emmanuel Macron, premierul italian, Mario Draghi, premierul canadian, Justin Trudeau, premierul japonez, Yoshihide Suga, cancelarul german, Angela Merkel și cu președinții Comisiei și Consiliului European, Ursula von der Leyen și Charles Michel.


Joe Biden se va întâlni şi cu Recep Erdogan, preşedintele Turciei

La G7 urmează să se finalizeze acordul agreat săptămâna trecută pentru stabilirea unui impozit global minim pe profit pentru marile corporații. Acordul a fost deja stabilit între miniștrii de Finanțe ai statelor, la întâlnirea din 5 iunie. În 13 iunie, după terminarea discuțiilor cu ceilalți lideri G7, președintele Biden și prima doamnă vor merge la castelul Windsor pentru prima sa întâlnire cu Regina Elisabeta a II-a. Pentru suverana britanică, vizita marchează întâlnirea sa cu al 13-lea președinte american de la încoronarea pe tronul Marii Britanii și Irlandei de Nord în urmă cu 69 de ani. Primul președinte american care s-a întâlnit cu Elisabeta a II-a a fost Harry Truman, în 1951, pe vremea când aceasta era încă prințesă moștenitoare. După Regatul Unit, preşedintele american va călători la Bruxelles pentru summit-ul NATO, unde va avea o discuţie privată cu preşedintele Turciei, Recep Erdogan. La summitul NATO, Biden a promis să reafirme „angajamentul de neclintit al Statelor Unite faţă de articolul 5, conform căruia un atac asupra unui stat al Alianţei va fi considerat un atac asupra tuturor membrilor şi pentru a ne asigura că alianţa noastră este puternică în faţa oricărei provocări, inclusiv în faţa ameninţărilor precum atacurile cibernetice asupra infrastructurii noastre critice”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2499 secunde