Premiul Nobel pentru Pace din 2021 a fost câștigat de jurnaliștii Maria Ressa și Dmitri Muratov

111
Premiul Nobel pentru Pace din 2021 a fost câștigat de jurnaliștii Maria Ressa și Dmitri Muratov - premiu-1633688475.jpg

Articole recomandate

Premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat în 2021 de Maria Ressa și Dmitri Muratov pentru „lupta lor curajoasă pentru apărarea libertății de exprimare în Filipine și Rusia”.


„Maria Ressa folosește libertatea de exprimare pentru a dezvălui abuzul de putere, folosirea violenței și creșterea autoritarianismului în țara ei natală, Filipine. În 2012 ea a cofondat Rappler, o companie media digitală pentru jurnalism de investigație. Ca jurnalist și CEO al Rapple, Maria Ressa s-a arătat a fi o apărătoare neînfricată a libertății de exprimare”, notează comitetul Nobel norvegian.


„Rappler a atras atenția în mod critic asupra controversatei campanii antidrog criminale dusă de regimul Duterte”, sublinază acesta.


„Dmitri Muratov a apărat de decenii libertatea de exprimare în Rusia în condiții tot mai dificile. În 1993 el a fost unul dintre fondatorii ziarului independent Novaya Gazeta. Șase dintre jurnaliștii săi au fost uciși de la înființarea ziarului”, precizează comitetul Nobel.


„În pofida crimelor și amenințărilor, redactorul-șef al Novaya Gazeta, Dmitri Muratov, a refuzat să abandoneze politica editorială independentă a ziarului. El a apărat constant drepturile jurnaliștilor”, afirmă comitetul din Norvegia.


Comitetul a subliniat că cei doi jurnalişti „reprezintă toţi jurnaliştii care apără acest ideal într-o lume în care democraţia şi libertatea presei se confruntă cu condiţii tot mai vitrege”.


Acesta este al cincilea și penultimul Premiu Nobel decernat anul acesta.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5747 secunde