Premierul Spaniei renunță să facă din mausoleul lui Franco un loc de reconciliere

224
Premierul Spaniei renunță să facă din mausoleul lui Franco un loc de reconciliere - premierul-1535634919.jpg

Articole recomandate

Șeful guvernului socialist al Spaniei, Pedro Sanchez, a exclus posibilitatea de a face din mausoleul dictatorului Franco un loc de reconciliere și al memoriei, după cum îl îndeamnă partidul său și experți, informează AFP.

"Valea celor Căzuți (n.r. - numele mausoleului lui Franco) nu poate fi un loc căruia să i se dea un nou sens, nu poate fi un loc de reconciliere. El trebuie să fie un loc de odihnă și, în consecință, un cimitir civil", a declarat Pedro Sanchez la Santa Cruz, în estul Boliviei, în timpul unei conferințe de presă susținute alături de președintele bolivian Evo Morales.

În 2011, o comisie de experți mandatată de fostul guvern socialist al lui Jose Luis Rodriguez Zapatero a recomandat operarea unei "resemnificări" a locului și adăugarea acolo a unei expoziții permanente despre istoria locului, a victimelor care sunt înhumate și a celor circa 20.000 de prizonieri politici care au participat la construcția lui.

"Valle de Los Caidos" este un complex monumental care comemorează războiul civil, complex pe care Franco l-a imaginat și a ordonat să fie construit la 50 de kilometri de Madrid. El a fost înhumat lângă altarul bisericii deasupra căreia poate fi văzută o cruce din piatră de 150 de metri înălțime. Mormântul lui Franco, încă încărcat cu flori, se află lângă cel al fondatorului organizației de inspirație fascistă Falanga Spaniolă, Jose Antonio Primo de Rivera.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4705 secunde