PREMIERĂ INEDITĂ! Biscuiți cu ciocolată, creați la bordul Stației Spațiale Internaționale
Articole recomandate
Aeronava “Nadia Comăneci” îi va transporta pe sportivii români la Jocurile Olimpice de la Paris
18 Aprilie 2024
În Dubai a căzut cea mai abundentă ploaie din ultimii 75 de ani. Cum se explică fenomenul
18 Aprilie 2024
Caz asemănător cu cel de la 2 Mai. Ce au pățit polițiștii
18 Aprilie 2024
Mai mulţi români blocați în Dubai s-au întors în țară, anunță MAE. Pentru ceilalţi se caută soluții
18 Aprilie 2024
MAE monitorizează situația grupurilor de cetăţeni români blocate pe Aeroportul din Dubai
17 Aprilie 2024
Biscuiții cu ciocolată au devenit recent prima prăjitură creată în spațiu după ce cinci astfel de preparate gastronomice au fost obținute la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). Ei au fost pregătiți într-un cuptor special aflat la bordul ISS de comandantul stației, Luca Parminato, și de astronauta americană Christina Koch, scrie Agerpres. Evenimentul gastronomic a necesitat mai multe zile de experimente.
Fiecare biscuit a fost preparat individual, pentru ca astronauții să poată să determine astfel temperatura optimă de coacere. Pe Terra, biscuiții clasici cu ciocolată au nevoie de un timp de coacere de 16-18 minute la temperatura de 148 de grade Celsius, însă până la acest experiment de pe ISS nimeni nu cunoștea rețeta preparării biscuiților pe orbită.
Astronauții de pe ISS au ajustat timpul de coacere pentru fiecare dintre cei cinci biscuiți preparați: de la primul (148 grade Celsius) și până la ultimul (163 de grade Celsius), pentru a stabili condițiile ideale de preparare în spațiu. Primul a stat la cuptor timp de 25 de minute, dar, după ce a fost scos, s-a constatat că era copt insuficient. Al doilea biscuit a emis un miros pătrunzător de prăjitură proaspăt scoasă din cuptor la bordul ISS după un timp de coacere de 75 de minute. Potrivit astronauților de pe ISS, cel de-al patrulea și cel de-al cincilea biscuit - unul copt timp de 120 de minute și lăsat să se răcească 25 de minute, iar celălalt copt timp de 130 de minute și lăsat la răcit timp de 10 minute - au fost cei mai buni.
Deși s-a crezut că în absența gravitației biscuiții vor avea o textură mai sferică, forma lor inițială și textura lor au fost în spațiu la fel ca cele de pe Pământ. Trei dintre acești biscuiți, alături de alte experimente orbitale, au revenit pe Terra în data de 7 ianuarie la bordul capsulei Dragon a companiei SpaceX, ce fusese lansată pe 2 noiembrie. Biscuiții vor fi supuși unor teste suplimentare de către profesioniști din știința alimentelor pentru a stabili rezultatele finale ale experimentului, care îi vor ajuta pe experți în eforturile lor de a face ca misiunile spațiale îndelungate să devină mai plăcute.
Fiecare biscuit a fost preparat individual, pentru ca astronauții să poată să determine astfel temperatura optimă de coacere. Pe Terra, biscuiții clasici cu ciocolată au nevoie de un timp de coacere de 16-18 minute la temperatura de 148 de grade Celsius, însă până la acest experiment de pe ISS nimeni nu cunoștea rețeta preparării biscuiților pe orbită.
Astronauții de pe ISS au ajustat timpul de coacere pentru fiecare dintre cei cinci biscuiți preparați: de la primul (148 grade Celsius) și până la ultimul (163 de grade Celsius), pentru a stabili condițiile ideale de preparare în spațiu. Primul a stat la cuptor timp de 25 de minute, dar, după ce a fost scos, s-a constatat că era copt insuficient. Al doilea biscuit a emis un miros pătrunzător de prăjitură proaspăt scoasă din cuptor la bordul ISS după un timp de coacere de 75 de minute. Potrivit astronauților de pe ISS, cel de-al patrulea și cel de-al cincilea biscuit - unul copt timp de 120 de minute și lăsat să se răcească 25 de minute, iar celălalt copt timp de 130 de minute și lăsat la răcit timp de 10 minute - au fost cei mai buni.
Deși s-a crezut că în absența gravitației biscuiții vor avea o textură mai sferică, forma lor inițială și textura lor au fost în spațiu la fel ca cele de pe Pământ. Trei dintre acești biscuiți, alături de alte experimente orbitale, au revenit pe Terra în data de 7 ianuarie la bordul capsulei Dragon a companiei SpaceX, ce fusese lansată pe 2 noiembrie. Biscuiții vor fi supuși unor teste suplimentare de către profesioniști din știința alimentelor pentru a stabili rezultatele finale ale experimentului, care îi vor ajuta pe experți în eforturile lor de a face ca misiunile spațiale îndelungate să devină mai plăcute.
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole pe aceeași temă
Vineri, 08 Aprilie 2016
Miercuri, 25 Noiembrie 2015
Sâmbătă, 11 Februarie 2012