Polonia insistă asupra unei prezențe permanente a NATO în Europa de Est

75
Polonia insistă asupra unei prezențe permanente a NATO în Europa de Est - andrzejduda-1453141073.jpg

Articole recomandate

Președintele polonez Andrzej Duda a cerut luni statelor membre ale NATO ca la summitul ce va avea loc în luna iulie la Varșovia să decidă o prezență 'cât mai permanentă posibil' a trupelor Alianței în estul Europei, transmite Agerpres.ro.



Îngrijorați de intervențiile militare ale Rusiei în Ucraina, oficiali din Polonia și statele baltice au cerut în mod repetat o prezență militară permanentă a NATO în țările lor. Dar până în prezent Alianța s-a limitat să-și arate angajamentul față de aceste state doar printr-o prezență limitată a unor trupe prin rotație, invocând Actul Fondator NATO-Rusia, înțelegere prin care Alianța a promis Moscovei că nu va amplasa baze permanente în flancul estic al Alianței.

La o conferință de presă desfășurată la Bruxelles după o întrevedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Poloniei a amintit de această înțelegere, dar a mai menționat că la ora actuală 'NATO trebuie să se adapteze noilor circumstanțe, să se consolideze în Europa atât în ceea ce privește infrastructura cât și trupele'. 'Despre aceasta vom discuta (la summit), despre modul în care ar trebui organizată și structurată prezența. Insist asupra unui lucru, să facem această prezență cât mai permanentă posibil', a subliniat Duda.

'Este important ca trupele NATO să fie desfășurate și vizibile în Europa de Est, să dea prin prezența lor o formă de garanție' statelor care au graniță cu Rusia, a continuat președintele polonez. El a insistat pe importanța capacităților de descurajare ale Alianței și a cerut de asemenea ca la summitul de pe 7-8 iulie să se ia 'decizii concrete și precise' pentru a consolida aceste capacități.

'Nu trebuie să neglijăm dialogul cu Rusia, dar acest lucru implică de asemenea, având în vedere circumstanțele actuale, respectarea dreptului internațional', a mai spus liderul polonez.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Duminică, 17 Ianuarie 2016
Stire din Actual : Austria SUSPENDĂ acordul Schengen
Sâmbătă, 16 Ianuarie 2016
Stire din Actual : Cuplu răpit de indivizi necunoscuți!
Sâmbătă, 16 Ianuarie 2016
Stire din Actual : În alertă! Virusul Zika face ravagii
Pagina a fost generata in 2.7556 secunde