Planul scutului antirachetă, inclusiv componenta din România, întâmpină probleme critice

209
Planul scutului antirachetă, inclusiv componenta din România, întâmpină probleme critice - scutulantirachetadineuropainperi-1335006425.jpg

Articole recomandate

Proiectul scutului antirachetă, un program-cheie al președintelui american Barack Obama, se confruntă cu întârzieri majore, depășiri de costuri și probleme tehnologice critice, inclusiv componenta din România, arată două rapoarte guvernamentale recente, informează Fox News în pagina online.
Programul administrației Obama prevede instalarea unor interceptori ce pot contracara eventuale rachete iraniene cu rază medie de acțiune, care ar urma să fie modernizați în patru faze, până în 2020. Primele faze prevăd utilizarea unor radare Aegis instalate pe nave și un radar instalat în Turcia, iar fazele ulterioare includ mutarea radarelor Aegis în România și Polonia.

Rapoartele redactate de Departamentul Apărării și de anchetatorii Congresului generează îndoieli privind un program aflat în centrul planurilor SUA de a apăra Europa și care reprezintă un subiect sensibil atât pe plan intern, cât și în relația cu Rusia. Documentele afirmă că interceptorii de rachete întâmpină obstacole în producție, radarele au puterea prea mică, iar senzorii nu pot face distincția între un focos și alte obiecte, potrivit agenției Associated Press, citată de Fox News.

Primul raport, al Comisiei Științifice de Apărare, care consiliază Departamentul Apărării, a fost publicat la sfârșitul lui 2011, dar a trecut neobservat. Deși conchide că nu există "obstacole fundamentale" pentru sistemul european, acesta evidențiază probleme majore, fără a indica modalități de soluționare. Potrivit unor experți, aceste probleme, dacă ar putea fi depășite, ar necesita modificări substanțiale și costisitoare.

Al doilea raport a fost publicat vineri de Curtea americană de Conturi (GAO) și avertizează că Departamentul Apărării își ia angajamentul de a folosi tehnologii înainte de a fi testate, iar administrația riscă "lacune în performanțe, creșteri neprevăzute ale costurilor, întârzieri față de program și probleme la teste".

Elemente-cheie ale sistemului au deja probleme, potrivit raportului. De exemplu, presiunile de a respecta termenul fixat de Obama pentru a doua fază a sistemului în 2015 a determinat Departamentul Apărării să comande zeci de interceptori, deși nu se știe dacă vor funcționa. Testarea nu se va încheia mai devreme de 2013. Raportul a evidențiat îngrijorări și în privința interceptorilor prevăzuți pentru ultimele două faze, cum ar fi probleme cu tehnologii critice ale motorului rachetei de la interceptorul din faza a treia a sistemului.

Raportul mai afirmă că armata intenționează să instaleze radarul în România încă înainte de a fi testat și avertizează că radarul ar putea interfera cu unde de telefonie mobilă, televiziune și radio din România dacă nu va fi modificat.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0616 secunde