Pericol de radioactivitate la granița cu România

183

Articole recomandate

Bulgaria a deschis o nouă centrală pe bază de plasmă pentru tratarea și topirea deșeurilor radioactive de la centrala nucleară de la Kozlodui, a anunțat Banca Centrală pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Unitatea, construită printr-o investiție în valoare de 31 de milioane de euro, va reduce semnificativ volumul deșeurilor cu o radioactivitate scăzută și medie de la cele două reactoare sovietice de 1.000 de megawați, precum și de la alte patru reactoare mai mici care au fost închise în perioada 2002-2006.

"O centrală de topire pe bază de plasmă a fost pusă în funcțiune la centrala nucleară Kozlodui din Bulgaria", a anunțat BERD, care administrează un fond internațional de sprijin pentru dezafec-tarea centralei, potrivit news.ro.

Noua tehnologie permite tratarea deșeurilor cu un risc minim de contaminare radioactivă.

Centrala cu plasmă, construită de o companie mixtă a grupului spaniol Iberdrola și a Belgoprocess din Belgia, are o capacitate de procesare a până la 250 de tone de deșeuri pe an și poate să retrateze deșeuri radioactive vechi. Anul trecut, Bulgaria a început construirea unui depozit național pentru despozitarea pe termen lung a deșeurilor radioactive, care ar trebui să devină funcțional în 2021.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3964 secunde