Pentagonul retrage o înregistrare video despre Al-Qaida

139
Pentagonul retrage o înregistrare video despre Al-Qaida - 2actual-1486205992.jpg

Articole recomandate

Departamentul Apărării Statelor Unite a retras o înregistrare video publicată vineri ca dovadă a succesului unui raid al forțelor speciale americane în Yemen, soldat cu victime, după ce s-a observat că ar putea fi veche, transmite Reuters.


Înregistrarea fusese prezentată ca un argument în controversa care a urmat primei operațiuni împotriva organizației jihadiste Al-Qaida în Yemen autorizate de președintele Donald Trump, în calitate de comandant suprem al forțelor armate ale SUA.


Raidul a avut ca rezultat moartea lui William Ryan Owens, luptător din comandourile SEAL ale Marinei Militare americane, a unor militanți și a unor civili din Yemen. Potrivit personalului medical de la fața locului, au fost 30 de victime, printre care 10 femei și copii. Pentagonul a afirmat că au fost uciși 14 militanți.


În cursul operațiunii din provincia yemenită al-Bayda a fost găsită și înregistrarea video a unor bărbați cu măști de schi, care încurajau oamenii să construiască bombe. Inițial, un purtător de cuvânt al Comandamentului Central al SUA a afirmat că este "un exemplu al volumului de informații sensibile despre planificarea unor acte teroriste ale Al-Qaida". Videoclipul a fost publicat pe site-ul de internet al ministerului american al apărării.


După câteva ore, au apărut îndoieli privind vechimea înregistrării, iar aceasta a fost retrasă de pe site. Filmări similare apăruseră pe internet încă din 2007. Adam Raisman, analist al grupului SITE, care monitorizează extremiștii online, a declarat că este vorba despre un material video dintr-un lot de 25 publicat în urmă cu 10 ani, cu singura diferență că Pentagonul a adăugat subtitrarea în engleză.


Căpitanul Jeff Davis, purtător de cuvânt al Departamentului Apărării de la Washington, a afirmat că înregistrarea rămâne valoroasă deoarece "este totuși ilustrativă", arătând "cine sunt și ce intenții au" cei din Al-Qaida.


Oficialități militare americane declaraseră săptămâna aceasta agenției Reuters că operațiunea militară a fost efectuată fără suficiente informații, pregătiri și sprijin pe teren. Ca urmare, o echipă SEAL a atacat o bază întărită a Al-Qaida, apărată de mine, lunetiști și un efectiv de extremiști islamiști bine înarmați mai mare decât se aștepta.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3127 secunde