Alegeri în Spania

Pedro Sanchez face apel la toate partidele politice să ajute la scoaterea țării din blocaj

249
Pedro Sanchez face apel la toate partidele politice să ajute la scoaterea țării din blocaj - pedro-1573507229.jpg

Articole recomandate

Prim-ministrul spaniol în funcție Pedro Sanchez, a cărui formațiune a câștigat alegerile de duminică, face apel la toate partidele politice să ajute la scoaterea țării din blocajul politic, relatează agenția DPA, consultată de Agerpres. 


"Fac apel la toate partidele politice să acționeze generos și responsabil pentru a debloca situația", le-a spus Pedro Sanchez susținătorilor, proclamând victoria Partidului socialist (PSOE) în alegeri. Fără a elabora, Sanchez a sugerat că va încerca să fie desemnat din nou premier, promițând să lucreze pentru formarea unui guvern progresist condus de Partidul socialist. 


Într-o referire probabilă la formațiunea de extremă dreapta Vox, Pedro Sanchez a spus că apelul său la cooperare se îndreaptă spre toate partidele, cu excepția celor care incită la ură. 


Liderul partidului de extremă stânga Unidas Podemos, Pablo Iglesias, a declarat, duminică seară, că speră să ajungă la un acord cu socialiștii pentru formarea unui guvern, deși în aprilie un astfel de compromis nu a fost posibil. 


Iglesias a spus că este gata să înceapă discuțiile cu Pedro Sanchez încă de luni, deși cele două partide nu au obținut suficiente mandate pentru a forma o coaliție majoritară. 


La rândul său, liderul Partidului Popular (PP), Pablo Casado, a declarat că "țara nu mai poate aștepta să aibă un guvern", deși nu a precizat dacă intenționează să se implice în formarea unei coaliții sau în susținerea unui nou executiv în parlament. 
Partidul socialist a obținut 120 de locuri în scrutinul de duminică, față de 120 în aprilie, iar PP este pe locul doi cu 88 de mandate, față de 66 în aprilie, potrivit rezultatelor parțiale după numărarea a aproape 100% din voturi. 
Formațiunea de extremă dreapta Vox a devenit a treia forță politică a țării, cu 52 de mandate, față de 24 la ultimul scrutin. Podemos a obținut 35 de locuri, în scădere față de precedentul legislativ, unde deținea 42 de mandate. 
Cel mai mare regres l-a înregistrat însă partidul liberal Ciudadanos, care a rămas doar cu 10 mandate, de la 57 în fostul parlament. 


Separatiștii catalani, care reunesc Stânga republicană din Catalonia (13 locuri), Împreună pentru Catalonia (8) și partidul de extremă stânga CUP (2), au obținut 23 de locuri, cu unul în plus față de precedentul legislativ. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3924 secunde