Parlamentul European, reunit în sesiune extraordinară, a aprobat măsuri de urgență

183
Parlamentul European, reunit în sesiune extraordinară, a aprobat măsuri de urgență - parlamentul-1585317749.jpg

Articole recomandate

Parlamentul European a aprobat, joi, măsuri de urgență ca răspuns la criza provocată de pandemia Covid-19, în cadrul unei sesiuni extraordinare desfășurate la Bruxelles, în care voturile au fost exprimate, în mod excepțional, prin e-mail, informează agenția AFP, consultată de Agerpres.



Hemiciclul a fost aproape gol, marea majoritate a eurodeputaților participând la dezbatere de acasă, ca urmare a recomandărilor primite.

Eurodeputații au votat cu 683 de voturi pentru, 1 împotrivă și 4 abțineri, în favoarea Inițiativei de investiții ca răspuns la coronavirus, inițiativă ce permite mobilizarea a 37 de miliarde de euro din fonduri UE. Banii urmează să fie utilizați pentru a sprijini sistemele de sănătate, întreprinderile mici și mijlocii, piața muncii și sectoarele economice cele mai vulnerabile la efectele pandemiei Covid-19.

Parlamentul a validat, de asemenea, cu 686 de voturi pentru și 2 abțineri, suspendarea temporară a normelor europene privind sloturile orare pe aeroporturi, măsură ce vine în sprijinul transportului aerian, puternic afectat de criză.

Reglementările în domeniu obligă companiile aeriene să folosească cel puțin 80% din sloturile orare ce le sunt atribuite în aeroporturi, în caz contrar ele pierzându-și drepturile în sezonul următor. Pentru a se evita situațiile în care companiile să fie nevoite să efectueze zboruri fără pasageri doar pentru a-și păstra sloturile, s-a prevăzut suspendarea acestor reglementări cel puțin până în luna octombrie. 


Totodată, parlamentarii europeni au aprobat cu 671 de voturi pentru, 3 împotrivă și 14 abțineri, extinderea utilizării Fondului de Solidaritate al UE, destinat până acum acordării de sprijin în caz de dezastre naturale, și pentru urgențe sanitare. Aceasta ar permite statelor membre să acceseze 800 de milioane de euro suplimentari în 2020.

Parlamentul a votat printr-o procedură de urgență, la 13 zile de la prezentarea de către Comisia Europeană a măsurilor destinate combaterii crizei. A fost necesară prezența fizică a președintelui Parlamentului European, David Sassoli, și a 32 de deputați, înscriși pentru a lua cuvântul. În intervențiile care au avut loc, eurodeputații au cerut mai multă solidaritate între statele membre.

Din cauza pandemiei provocate de coronavirus, calendarul Parlamentului European a fost dat peste cap. Ședințele plenare care trebuiau să aibă loc la Strasbourg au fost mutate la Bruxelles, iar durata acestora a fost redusă de la 4 la 2 zile, reguli ce vor fi menținute până la vară. Următoarea sesiune a Parlamentului va avea loc la Strasbourg, în luna septembrie. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6221 secunde