Papa Francisc, îngrijorat de criza politică italiană

251
Papa Francisc, îngrijorat de criza politică italiană - papafrancisc-1565541668.jpg

Articole recomandate

Papa Francisc a denunțat "suveranismul", o atitudine de închidere care duce la război, și a apreciat că populismul are un discurs foarte apropiat de acesta, într-un interviu apărut, recent, în publicația La Stampa, pe fondul crizei politice declanșate în Italia de către liderul de extrema dreaptă Matteo Salvini, informează AFP.


"Suveranismul este o atitudine de izolare. Sunt îngrijorat pentru că auzim discursuri care seamănă cu cele ale lui Hitler în 1934. Noi mai întâi. Noi... noi: sunt gânduri care înfricoșează", a subliniat Suveranul Pontif, în interviul acordat cotidianului din Torino, fără a menționa numele vreunui politician sau țară.


Omul forte al guvernului italian Matteo Salvini, liderul Ligii, a dinamitat, zilele trecute, coaliția de la putere în care formațiunea sa este aliată cu Mișcarea 5 Stele (M5S, antisistem), provocând o criză politică. Salvini, care se declară prietenul premierului ungar Viktor Orban și al liderei extremei drepte franceze Marine Le Pen, își revendică apartenența la un front suveranist al cărui scop este alungarea oligarhilor europeni.


În caz de alegeri anticipate în toamnă, Matteo Salvini ar urma să concureze fără adversari redutabili, iar sondajele îi prezic o largă victorie cu sprijinul partidului neofascist Fratelli din Italia.


"O țară trebuie să fie suverană, dar nu închisă. Suveranitatea trebuie apărată, dar trebuie de asemenea apărate relațiile cu alte țări, cu Comunitatea Europeană. Suveranismul este o exagerare care sfârșește întotdeauna prost: duce la război", a avertizat papa.


Întrebat despre populism, el a apreciat că este același discurs. "Populismele ne duc la suveranisme: acest sufix în isme nu face niciodată bine", a spus tranșant Suveranul Pontif.


Potrivit papei, Europa, care reprezintă unitatea, nu trebuie să se dizolve. "Ea a slăbit cu anii, din cauza unor probleme de guvernare, de disensiuni interne. Dar trebuie să o salvăm. După alegeri, sper să înceapă un proces de relansare", a afirmat el, salutând numirea unei femei la conducerea Comisiei Europene, nemțoaica Ursula von der Leyen.


Papa Francisc evocă în mod regulat pericolul recrudescenței partidelor populiste antiimigrație, fără să numească vreodată țările vizate sau vreun lider politic anume, notează AFP.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7588 secunde