OMS speră ca până la sfârșitul anului să producă sute de milioane de vaccinuri împotriva COVID-19

217
OMS speră ca până la sfârșitul anului să producă sute de milioane de vaccinuri împotriva COVID-19 - 1-1592502220.jpg

Articole recomandate

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat joi că speră că, până la sfârșitul anului, vor putea fi produse câteva sute de milioane de vaccinuri împotriva COVID-19, și chiar două miliarde în 2021, relatează AFP.


Pe măsură ce cursa pentru vaccinuri se accelerează, Soumya Swaminathan, director științific al OMS, a indicat că peste două sute de candidați la vaccin sunt studiați la nivel mondial și o duzină de studii clinice sunt în curs de desfășurare.


"Dacă suntem foarte norocoși, vor fi unul sau doi candidați înainte de sfârșitul acestui an", a spus ea în cadrul unei conferințe de presă online.


Înaltul responsabil al OMS a identificat trei grupuri de populație cărora li se va acorda prioritate la vaccinare: lucrătorii aflați în prima linie, cum ar fi medicii și polițiștii, persoanele cele mai vulnerabile, precum vârstnicii, persoanele care trăiesc într-un mediu cu risc mare de contaminare, cum ar fi mahalale urbane și centrele de asistență.


''Plecăm de la ipoteza că am putea avea câteva sute de milioane de doze până la sfârșitul acestui an, în manieră foarte optimistă'', a declarat Swaminathan. ''Sperăm că până în 2021 vom avea două miliarde doze de unu, două sau trei vaccinuri eficiente'', a adăugat ea.


La sfârșitul lunii mai, lideri din industria farmaceutică au declarat de asemenea că un vaccin ar putea fi obținut înainte de 2021, însă au subliniat că provocările vor fi considerabile deoarece va fi nevoie de două doze de vaccin pe persoană, adică de 15 miliarde după anumite estimări, notează AFP.


Swaminathan a spus că oamenii de știință analizează 40.000 de secvențe de genom pentru noul coronavirus, care a provocat moartea a peste 450.000 de oameni la nivel mondial în întreaga lume, și a spus că acesta nu a suferit mutații în zone cheie care ar influența severitatea bolii.


Dexametazona, un steroid, este în acest stadiu singurul medicament care pare să îmbunătățească șansele de supraviețuire ale pacienților cu boala COVID-19.


Lăudată de președintele american Donald Trump și de cercetătorul francez controversat Didier Raoult, hidroxiclorochina nu a confirmat speranțele. OMS a renunțat la studiile asupra acestui tratament ajungând la concluzia că acest medicament antimalaric nu reduce rata mortalității în cazul pacienților cu COVID-19 spitalizați.


Swaminathan a indicat că studiile care nu sunt efectuate de OMS continuă în întreaga lume pentru a se afla dacă hidroxiclorochina ar putea avea un rol preventiv împotriva virusului.


"Hidroxiclorochina nu are efect - suntem siguri acum - asupra bolii din punct de vedere al mortalității la pacienții spitalizați cu COVID-19", a declarat ea, subliniind că nu se cunoaște însă dacă tratamentul ar putea avea un efect preventiv sau dacă poate reduce severitatea infecției în cazul în care este administrat la debutul infecției. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7349 secunde