OMS: Rezistenţa antimicrobiană este la fel de periculoasă ca o pandemie

534
OMS: Rezistenţa antimicrobiană este la fel de periculoasă ca o pandemie - 1antibiotice-1605898159.jpg
Această rezistenţă survine atunci când bacteriile, virusurile, ciupercile şi paraziţii rezistă sub efectul medicamentelor, inclusiv sub cel al antibioticelor, ceea ce face ca infecţiile să fie mai dificil de tratat şi creşte riscul răspândirii bolilor, al formelor grave de infecţie şi deceselor.


Cu ocazia Săptămânii mondiale pentru buna folosire a tratamentelor antimicrobiene (de pe 18 până pe 24 noiembrie), Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în colaborare cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), a lansat vineri un grup la nivel înalt ''însărcinat cu combaterea crizei rezistenţei la medicamente care se accentuează''. Condus de premierul din Bangladesh, Sheikh Hasina, şi de omoloaga ei din Barbados, Mia Mottley, acest grup va fi format din şefi de stat, miniştrii, şefi de companii şi organizaţii ale societăţii civile.


''Rezistenţa la (tratamente) antimicrobiene probabil că nu pare la fel de urgentă ca o pandemie, dar ea este la fel de periculoasă'', a declarat la o conferinţă de presă directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Este ''una dintre cele mai mari ameninţări sanitare ale vremurilor noastre'' care ''ameninţă să reducă la neant un secol de progrese medicale şi să ne lase fără apărare în faţa infecţiilor care, astăzi, pot fi tratate uşor'', a subliniat el.


Medicamentele antimicrobiene sunt arme esenţiale împotriva bolilor omului, animalelor şi plantelor. Ele cuprind antibioticele, antiviralele, antifungicele şi antiparazitarele.


Însă o multitudine de factori - printre care se numără folosirea excesivă a medicamentelor de către oameni, precum şi pentru animale şi agricultură, la care se adaugă accesul necorespunzător la apă potabilă, salubritatea şi igiena - au amplificat ameninţarea rezistenţei antimicrobiene în lumea întreagă, notează OMS.


''Deşi antibioticele sunt un element cheie, rezistenţa la antimicrobiene cuprinde de asemenea rezistenţa la medicamente împotriva HIV, malariei, bolilor tropicale neglijate şi a altora'', a mai spus Tedros.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6951 secunde