Obsesia lui Trump costă MILIARDE DE DOLARI din bugetul Pentagonului

Marţi, 14 Ianuarie 2020
109
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, intenționează să redirecționeze alte 7,2 miliarde de dolari din bugetul Pentagonului pentru construcția zidului de la frontiera cu Mexicul, a informat luni cotidianul The Washington Post, care a consultat documente interne privind aceste planuri, transmite Agerpres.

Aceste noi fonduri vor permite executivului să construiască circa 1.400 de kilometri de zid la frontiera dintre Mexic și Statele Unite, care măsoară aproximativ 3.170 km, a indicat publicația americană. Trump a mai folosit și în alte rânduri fonduri ale Pentagonului, destinate infrastructurii și luptei antidrog, pentru a construi zidul, una din promisiunile de prim-plan cu care a ajuns la putere în 2016 și pe care insistă și pentru alegerile prezidențiale din acest an. În total, liderul de la Casa Albă a redirecționat 18,4 miliarde de dolari pentru zidul de la graniță.

În decembrie, Congresul SUA a aprobat un pachet bugetar de 1,4 trilioane de dolari, care includea o alocare de 1,375 miliarde pentru zid, aceeași cifră aprobată de Congres în 2018, sfidându-l pe Trump, ceea ce a dus la cea mai lungă închidere a administrației din istorie. În final, după 35 zile de închidere, președintele a fost de acord cu redeschiderea administrației, dar a declarat o urgență națională, prin care a realocat pentru zid circa 6,6 miliarde de dolari de la Pentagon și Departamentul Trezoreriei, fapt ce a dat naștere la mai multe litigii.

La nivel juridic, procesele continuă și, în urmă cu doar o lună, o instanță din El Paso (Texas) a decis că a fost încălcată legea de către Casa Albă prin folosirea de fonduri ale Pentagonului pentru construcția zidului. Drept urmare, această instanță a înghețat 3,6 miliarde de dolari pe care executivul îi destinase zidului de la frontieră.

Trump s-a confruntat cu dificultăți în finanțarea zidului deoarece, în SUA, Congresul este cel ce decide cu privire la buget și, în prezent, acesta este divizat: republicanii domină Senatul, în timp ce opoziția democrată are majoritatea în Camera Reprezentanților. Democrații se opun zidului și au pus multă presiune pe legislativ pentru ca Trump să nu-l poată construi.


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.138 secunde