"Obiectiv Terra"! Apel ecologic adresat candidaților în alegerile europene

354

Articole recomandate

"Obiectiv Terra!" - astronauți, personalități și tineri militanți pentru climă au lansat un apel către candidații în alegerile europene, cerându-le să se angajeze pentru măsuri care să răspundă provocărilor ecologice, informează agenția AFP, consultată de Agerpres.

Suspendarea subvenționării energiilor fosile, stăvilirea artificializării terenurilor, accelerarea "retragerii de produse ecocide precum glifosatul" figurează în acest "plan transpartizan", susținut de astronauții francezi Michel Tognini și Jean-Francois Clervoy, de astronautul german Klaus Dietrich Flade și de astronauta britanică Helen Sharman.

Acest apel, lansat la inițiativa aviatorului francez Gerdard Feldzer și a fotografului Yann Arthus-Bertrand, este destinat să fie semnat de cetățeni, dar și de candidați, de maniera "pactului ecologic" pe care militantul ecologist și fost ministru francez al Mediului Nicolas Hulot a făcut să fie semnat în 2007 de candidații în alegerile prezidențiale franceze, explică inițiatorii lui.

"Zburăm cu 108.000 de km/oră la bordul unei nave spațiale denumite Terra. Noi suntem pasagerii, responsabili de viitorul ei. Trebuie să o protejăm, pentru că nu avem o planetă de rezervă", se spune în text, care îndeamnă de asemenea la taxarea carburanților în transportul aerian, maritim și fluvial și la accelerarea lansării transporturilor durabile.

"Facem apel la candidații în alegerile europene din mai 2019. Vom vota pentru cei care se vor angaja să facă tot posibilul pentru ca aceste măsuri să fie adoptate în viitoarea legislatură", subliniază semnatarii, "convinși că printr-o UE unită, umanistă, primitoare și solidară, aceste măsuri vor permite să fie onorat Acordul de la Paris privind clima".

Printre alți susținători ai apelului se numără cântărețul francez Alain Souchon, președintele organizației Călătorii lumii, Jean-Francois Rial, cofondatorul organizației Medici fără Frontiere Xavier Emmanuelli, fostul ministrul francez al Mediului Bruce Lalonde, președintele Ligii de protecție a păsărilor, Allain Bougrain-Dubourg.

El a fost semnat de asemenea de animatori ai mișcărilor tinerilor pentru climă, înființate în ultimele luni în numeroase țări ale UE, precum Italia, Marea Britanie sau Polonia. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.274 secunde