Noua catedrală construită de Rusia conține mozaicuri cu Putin, Stalin și anexarea Peninsulei Crimeea

290

Articole recomandate

Rusia urmează să inaugureze pe 9 mai o catedrală imensă pentru a sărbători 75 de ani de la victoria Armatei Roșii în fața Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial, iar pe pereții construcției apar mozaicuri cu Vladimir Putin, Iosif Stalin, dar și o scenă care descrie anexarea Peninsulei Crimeea, informează digi24.ro.


Catedrala "Învierea Domnului" din Moscova va fi una dintre cele mai înalte catedrale ortodoxe din lume.


Ea este dedicată victoriei armatei sovietice din Al Doilea Război Mondial. Diametrul spațiului de sub cupola principală va măsura 19,45 metri, anul în care s-a încheiat războiul. Catedrala va mai conține un "drum al amintirilor" cu 1.418 trepte - acesta fiind numărul de zile pe care Uniunea Sovietică l-a petrecut în război. Treptele principale sunt construite din metal obținut de la echipamente militare naziste, precum tancuri sau avioane.


O atenție deosebită au primit mozaicurile în care îl prezintă pe președintele Vladimir Putin și pe alți oficiali ruși în timpul anexării Peninsulei Crimeea, în 2014 - operațiune condusă de trupe militare ruse nemarcate, cu soldați denumiți "omuleți verzi".


Un mozaic afișat de site-ul de știri MBKh îl arată pe Putin, Sergei Shoigu (ministerul Apărării), Alexander Bortnikov (șeful Serviciului Federal de Securitate) și alți oficiali de top, mergând alături de o mulțime de oameni care poartă steaguri rusești. În mulțime apare și Valery Gerasimov, un general rus, și Sergey Aksyonov, actualul lider din Crimeea.


Un panou fotografiat separat înfățișează mai multe femei în fața unui semn pe care scrie "Crimeea e a noastră".


Oficialii bisericii au confirmat imaginile, spunând că se obișnuiește ca mozaicurile să includă personaje reale.


Un alt mozaic prezintă parada din 1945 după victoria în fața Germaniei naziste, cu o mulțime de soldați care stau în fața Kremlinului cu un afiș pe care apare imaginea lui Stalin. Este una dintre primele apariții a imaginii lui Stalin pe o clădire publică după 1960.


"Poartă un poster cu Stalin, dar el nu se află printre cei care sărbătoresc victoria, deși este comandatul", a spus artistul care a realizat mozaicul pentru publicația Novaya Gazeta.


Președintele Vladimir Putin a reacționat cu precauție la dezvăluirile făcute cu privire la mozaicuri. Potrivit sursei citate, un purtător de cuvânt a declarat duminică: "Când i s-a spus despre asta, a zâmbit și a zis: Într-o zi urmașii noștri recunoscători ne vor aprecia meritele, însă este prea devreme să se întâmple acest lucru".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.9327 secunde