Noiembrie 2020, cel mai cald noiembrie din istoria înregistrărilor meteo

Luni, 07 Decembrie 2020
569
Luna noiembrie a acestui an a fost cel mai cald noiembrie din istoria înregistrărilor meteo, potrivit serviciului european de monitorizare a schimbărilor climatice Copernicus. Serviciul european anticipează că este posibil ca 2020 să detroneze 2016 în clasamentul celor mai calzi ani înregistraţi vreodată în epoca modernă, informează luni AFP, potrivit Agerpres.


Intervalul de 12 luni cuprins între decembrie 2019 şi noiembrie 2020 a avut o temperatură medie cu 1,28 grade Celsius peste temperaturile medii din era preindustrială, a explicat Copernicus în bilanţul său climatic lunar publicat luni. În contextul în care ultimii cinci ani au fost deja cei mai calzi înregistraţi vreodată, cifra anunţată apropie periculos de mult planeta Terra de plafonul fixat prin Acordul pentru climă de la Paris.


În condiţiile în care planeta noastră s-a încălzit deja cu peste 1 grad Celsius, temperatura sa medie creşte în continuare, în medie, cu 0,2 grade Celsius per deceniu de la sfârşitul anilor 1970, au dezvăluit administratorii programului Copernicus în bilanţul lor climatic lunar. În ceea ce priveşte luna noiembrie, la nivel global, temperatura a depăşit semnificativ (cu 0,13 grade Celsius) recordul precedent deţinut la egalitate de lunile noiembrie 2016 şi noiembrie 2019, situându-se cu 0,77 grade Celsius peste media temperaturilor înregistrate în lunile noiembrie în perioada 1981-2010.


"Aceste recorduri (de temperatură) sunt în concordanţă cu tendinţa pe termen lung de încălzire globală", a declarat Carlo Buontempo, directorul serviciului european de monitorizare a schimbărilor climatice Copernicus, făcând apel la liderii politici să "vadă aceste recorduri drept semnale de alarmă şi să caute cele mai bune modalităţi de a respecta angajamentele Acordului de la Paris".


Pagina a fost generata in 0.2728 secunde