Noi proteste în Bulgaria, după ce premierul Boiko Borisov refuză să demisioneze

145
Noi proteste în Bulgaria, după ce premierul Boiko Borisov refuză să demisioneze - borisov-1594883420.jpg

Articole recomandate

Noi proteste de stradă au avut loc miercuri noapte la Sofia, după ce premierul Boiko Borisov a respins cererea președintelui Rumen Radev de a-și da demisia împreună cu tot cabinetul, scrie Agerpres, preluând dpa.


Mii de demonstranți au cerut ca Borisov și cabinetul său să demisioneze, acuzând guvernul de coaliție de centru-dreapta de "corupție". De asemenea, ei cer demisia procurorului general.


Conducerea partidului de guvernământ GERB a decis între timp că trei miniștri-cheie trebuie să plece: miniștrii de Finanțe, de Interne și cel al Economiei. Toți trei au declarat prompt că vor demisiona oficial joi.


"O demisie a acestui guvern nu va îmbunătăți situația", a declarat Borisov înaintea unei ședințe a guvernului miercuri, cerând opoziției să se alăture eforturilor de soluționare a crizei.


Partidul socialist de opoziție a depus o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului lui Borisov în parlament, din nou în legătură cu acuzații de corupție. Borisov a supraviețuit mai multor moțiuni de cenzură de la preluarea mandatului de către actualul guvern în 2017.


În fiecare noapte demonstranții au ieșit în stradă acuzând guvernul de coaliție al lui Borisov de corupție și de metode în "stil mafiot". Protestele sunt susținute de socialiștii de opoziție și de președintele prorus Radev.


Borisov a declarat în weekend că guvernul său va rămâne în funcție.


Următoarele alegeri parlamentare sunt stabilite pentru martie 2021.


Protestele s-au extins dincolo de Sofia, cu demonstrații în orașele Varna și Burgas, precum și la Plovdiv.


Pandemia de COVID-19 va crea dificultăți economice grave celei mai sărace țări a Uniunii Europene mai târziu în cursul acestui an, a avertizat Borisov.


În timp ce Comisia Europeană a propus un fond de 750 miliarde de euro (857 miliarde dolari) de recuperare după pandemie, Borisov a declarat că va insista pentru ajutor financiar pentru Bulgaria la summitul UE ce începe vineri.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3493 secunde