Negocierile privind situația din Ucraina continuă la Viena, în Consiliul OSCE

144
Negocierile privind situația din Ucraina continuă la Viena, în Consiliul OSCE - fondsituatieucraina-1642099156.jpg

Articole de la același autor

După discuţii tensionate la Geneva între viceminiştrii de externe american şi rus, Wendy Sherman şi Serghei Riabkov, NATO şi Moscova au constatat miercuri la Bruxelles divergenţele lor profunde privind securitatea în Europa. Joi a avut loc cea de-a treia şi ultima rundă de negocieri diplomatice menite să dezamorseze riscul unui conflict în Ucraina.

Consiliul Permanent al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) se reuneşte la Viena pentru a continua dialogul dintre Rusia, Statele Unite şi aliaţii lor europeni. În ciuda discuțiilor, ambele părți, atât Occidentul, cât și Rusia, se pregătesc de război.

În timp ce tancurile rusești avansează spre vest, îndreptându-se de la Vladivostok, pe coasta Pacificului, până la granița cu Ucraina, diplomații americani s-au îndreptat spre est. De la războaiele balcanice din anii ‘90, Europa nu a mai văzut o săptămână plină cu summituri de securitate atât de cruciale, punctează The Economist.

La fel ca în precedentele întâlniri de la Geneva și Bruxelles, nu există mari așteptări față de vreun progres spectaculos care ar putea fi înregistrat în urma discuțiilor din Austria, scrie Radio Free Europe.

„Nu cred că vor exista rezultate concrete în această săptămână. Obiectivul nostru principal este de a stabili un dialog”, a rezumat ambasadorul american la OSCE, Michael Carpenter.

Aceasta a declarat la postul de televiziune independent rus Dojd și că „poziţiile noastre sunt diametral opuse față de cele ale Moscovei, dar asta nu înseamnă că nu putem găsi un teren de înţelegere”.

Miza este de a stabili sub ce forme poate fi aprofundată discuţia în lunile următoare, a adăugat diplomatul american.

OSCE, o platformă multilaterală de discuţii Est-Vest din perioada Războiului Rece, se pretează deosebit de bine acestui exerciţiu. Organizația este un rar loc de schimb de idei în care Statele Unite şi Rusia sunt ambele membre, notează Agerpres.

Joi a fost prima întâlnire din acest an, în prezenţa ambasadorilor din cele 57 de ţări ale OSCE. După prezentarea în cursul dimineţii a priorităţilor noii preşedinţii poloneze, secretarul general Helga Schmid a susţinut o conferinţă de presă.

Occidentalii acuză Moscova că a trimis în ultimele săptămâni circa 100.000 de soldaţi, tancuri şi artilerie la frontiera cu Ucraina pentru a pregăti un atac împotriva acestei ţări, intenţie negată de autorităţile ruse.

Pe teren, condiţiile s-au deteriorat pentru observatorii OSCE din zonele controlate de separatiştii proruşi, a transmis ambasadorul american, arătându-se profund îngrijorat.

Din 2014, OSCE este însărcinată cu monitorizarea respectării acordurilor de pace de la Minsk în estul rebel al Ucrainei.

„Misiunile de supraveghere nu au detectat până acum nimic anormal pe teritoriu, dar la frontieră nu putem şti ce se întâmplă”, a mai avertizat Michael Carpenter.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5197 secunde