NATO va desfășura patru batalioane 'robuste' în statele baltice și în Polonia

111
NATO va desfășura patru batalioane 'robuste' în statele baltice și în Polonia - jensstoltenberg-1465831120.jpg

Articole recomandate

NATO va desfășura patru batalioane 'robuste' în cele trei state baltice și în Polonia, ca răspuns la acțiunile Rusiei în Ucraina, a anunțat luni secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă la Bruxelles, transmite AFP, preluată de Agerpres.

'Vom conveni să desfășurăm, prin rotație, patru batalioane multinaționale robuste în țările baltice și în Polonia. Acest lucru va trimite un semnal clar că NATO este pregătit să apere toate statele aliate' în caz de agresiune externă, a declarat Stoltenberg, prezentând programul reuniunii miniștrilor apărării ai țărilor membre, ce va avea loc marți și miercuri la sediul Alianței.

Decizia privind trimiterea de trupe în flancul estic al NATO, gest considerat de Moscova drept unul de sfidare, va fi adoptată marți de cei 28 de miniștri ai apărării. Detaliile referitoare la 'dimensiunea, întinderea și componența' acestor batalioane vor fi puse la punct ulterior.

Această desfășurare va completa o serie de măsuri adoptate la începutul crizei ucrainene, în primăvara lui 2014, vizând creșterea capacității de reacție a armatelor aliate și susținerea statelor membre care au graniță cu Rusia.

'Nu poate exista nicio îndoială asupra faptului că ceea ce am făcut noi este un răspuns la acțiunile Rusiei în Crimeea și în Ucraina', a adăugat secretarul general.

'Înainte de aceste acțiuni, nu se punea problema să se discute despre o prezență militară de genul celei pe care o vom avea de acum încolo' în țările baltice și în Polonia, a subliniat el în aceeași conferință de presă.

Potrivit lui Stoltenberg, 'apărarea noastră și forța noastră de descurajare nu se bazează exclusiv pe patru batalioane', acestea făcând 'parte dintr-o schimbare mult mai profundă a poziției noastre, ca răspuns la provocările cu care ne confruntăm'.

Desfășurarea acestor trupe și toate detaliile operaționale urmează să fie aprobate de șefii de stat și de guvern din țările Alianței, la summitul ce va avea loc în zilele de 8 și 9 iulie, la Varșovia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3621 secunde