NATO respinge acuzațiile venite din Belarus, prin care Lukașenko a acuzat mobilizarea de forțe militare la frontiera țării

129
NATO respinge acuzațiile venite din Belarus, prin care Lukașenko a acuzat mobilizarea de forțe militare la frontiera țării - nato-1597601951.jpg

Articole recomandate

Alianța Nord-Atlantică a respins, duminică, afirmațiile președintelui Aleksandr Lukașenko privind mobilizarea de efective militare în apropierea frontierei vestice a Belarusului, subliniind însă că NATO urmărește situația cu atenție.


Aleksandr Lukașenko a exprimat îngrijorare în legătură cu exerciții militare desfășurate de NATO în Polonia și Lituania, considerând manevrele drept o acumulare de forțe militare.


"Nu există nicio mobilizare militară a NATO în regiune. Prezența multinațională a NATO în partea de est a Alianței nu este o amenințare pentru nicio țară. Este strict defensivă, proporționată și menită să prevină conflictele și să mențină pacea", a declarat Oana Lungescu, purtător de cuvânt al Alianței Nord-Atlantice.


Reprezentantul NATO a îndemnat Belarusul să respecte drepturile fundamentale, inclusiv cel la proteste pașnice.


Lituania a găzduit, în perioada 2-14 august, exerciții militare NATO cu participarea trupelor din SUA și Polonia.


"Criza din Belarus este de tip politic, iar acuzațiile conducerii Belarusului privind interferențe externe ori amenințări au rolul de a transfera vina și a justifica acțiunile", a declarat Raimundas Karoblis, ministrul Apărării din Lituania, citat de Mediafax.


Rusia a anunțat duminică dimineață că i-a transmis lui Aleksandr Lukașenko disponibilitatea de a oferi asistență militară în caz de necesitate, în contextul protestelor.


Sâmbătă, Kremlinul a anunțat că președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a declarat încrezător că problemele din Belarus se vor rezolva, după ce a discutat prin telefon, cu omologul său de la Minsk, Aleksandr Lukașenko.


Miniștrii de Externe din țările Uniunii Europene s-au pronunțat, vineri după-amiază, în favoarea impunerii de sancțiuni Belarusului, în contextul acțiunilor de reprimare produse după scrutinul prezidențial contestat puternic de opoziție.


Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a cerut autorităților din Belarus să înceteze reprimarea protestelor.


Potrivit rezultatelor finale, anunțate vineri de Comisia Electorală Centrală, președintele Aleksandr Lukașenko a câștigat scrutinul prezidențial cu 80,1% din voturi, iar principalul candidat al opoziției, Svetlana Tihanovskaia, a obținut 10,12%.


Opoziția din Belarus contestă realegerea în funcție a președintelui Aleksandr Lukașenko, acuzând că scrutinul prezidențial a fost fraudat. Cel puțin doi protestatari au murit, iar câteva mii au fost reținuți în cursul demonstrațiilor din Belarus.


Pe fondul presiunilor, Administrația Aleksandr Lukașenko a semnalat vineri că este dispusă la "dialog obiectiv" cu partenerii străini pentru depășirea crizei politice.


Administrația Vladimir Putin a denunțat, joi, tentativele străine în sensul destabilizării Belarusului. Rusia "observă tentative clare de ingerințe externe cu scopul divizării societății și destabilizării situației din Belarus", a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova.


Sursa: digi24.ro




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5936 secunde