Muzeul Național al Banatului prezintă online colecția proprie de fotografii și clișee pe sticlă

122
Muzeul Național al Banatului prezintă online colecția proprie de fotografii și clișee pe sticlă - glassplatenegative-1588857092.jpg

Articole recomandate

Muzeul Național al Banatului (MNaB) din Timișoara prezintă online, începând de joi, colecția proprie de fotografii și clișee pe sticlă, care este, potrivit instituției, una dintre cele mai complexe colecții păstrate de muzeele din țară, cu o acoperire ce se întinde pe trei secole, informează agerpres.ro.


Colecția include mai multe tipuri și procedee, începând cu cel folosit de dagherotipiști, cele mai timpurii imagini fotografice păstrate datând din perioada de după anul 1840. Printre ele se numără și un frumos dagherotip cu intervenție de culoare (datat 1847), reprezentând un portret și totodată una dintre cele mai vechi imagini fotografice cunoscute din țara noastră.


Începând cu a doua jumătate a secolului XIX, se utilizau imaginile produse în negative pe plăcuțe de sticlă și imprimate pozitiv pe hârtie cu albumină, descoperită după 1850. Muzeul posedă un bogat fond de astfel de fotografii, reprezentând diverse scene și evenimente istorice, aspecte urbane sau peisaje acoperind geografic atât zona Banatului, cât și celelalte teritorii românești, precum și o serie de aspecte din fostele teritorii ale Monarhiei Austro-Ungare.


Printre autorii acestor fotografii se regăsesc câteva nume de importanță europeană și națională pentru istoria fotografiei din secolul XIX, cum ar fi: Klosz Gyorgy, Lazar Letzter, Kossak Jozsef, Brand Jozsef, Fridolin Hess, Naschitz Laszlo și alții.


Colecția se desfășoară până în contemporaneitate, acoperind și perioada comunistă, post - revoluționară, până la imaginile digitale din prezent și reprezintă o colecție unitară ce întregește informațiile istorico-artistice atât despre dezvoltarea fotografiei, cât și pentru reconstituirea unor informații cât mai exacte despre istoria noastră, menționează site-ul MNaB.


La 7 ianuarie 1839, invenția lui Daguerre, care-i poartă numele, era prezentată publicului la Academia de Științe din Paris, marcând astfel nașterea fotografiei la nivel mondial. Câteva luni mai târziu, presa locală de limbă germană din Timișoara consemna deja prezența unor astfel de dagherotipiști pe teritoriul orașului, marcând astfel începutul unei lungi și intense activități fotografice în Banat.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.666 secunde