Muntenegru și Serbia, conflict privind "libertatea religioasă"

175
Muntenegru și Serbia, conflict privind

Articole recomandate

Mii de enoriași ai Bisericii ortodoxe sârbe s-au adunat sâmbătă în Muntenegru pentru a protesta împotriva unui proiect de lege controversat care va duce, susțin ei, la spolierea mănăstirilor și bisericilor, relatează AFP, citată de Agerpres.

Această lege privind "libertatea religioasă" care va fi discutată în Parlament până la sfârșitul anului ilustrează tensiunile între Biserica ortodoxă sârbă, principala instituție religioasă a țării, și guvernul muntenegrean.

Textul prevede naționalizarea bunurilor pe care bisericile nu pot dovedi că le dețineau înainte de 1918. La această dată, Muntenegru și-a pierdut independența și a fost integrat în Regatul sârbo-croato-sloven.

Biserica ortodoxă sârbă deține sute de mănăstiri și mii de metri pătrați de teren în acest mic stat balcanic în care 72% din cei 620.000 de locuitori sunt ortodocși.

Instituția acuză guvernul că vrea "să spolieze" aceste bunuri, denunțând o lege "răuvoitoare".

Acuzația a fost dezmințită în această săptămână de prim-ministrul Dusko Markovic, care a dat asigurări că legea își propune să facă lumină asupra a ceea ce aparține bisericii și respectiv statului.

"Nu vom alunga preoții din siturile ortodoxe sârbe", a dat el asigurări.

În jur de 6.000 de persoane, potrivit poliției, s-au adunat la Niksic, în vestul țării, pentru un consiliu ortodox sârb.

"Ne-am adunat pentru a ne uni", a declarat episcopul Joanikije în timpul slujbei. "Dacă se atacă biserica, se atacă totul", a adăugat el.

Un preot a dat citire declarației care acuză guvernul președintelui Milo Djukanovic, omul forte al țării din 1991, că urmărește "scopuri ideologice nerezonabile".

Printre credincioșii prezenți, Vukasin Milutinovic, pensionar de 60 de ani, acuză faptul că s-a putea încerca să li se ia biserica și religia.

Filip Mikic, economist de 28 de ani, a promis "apărarea bisericii cu viața sa".

În ajun, președintele Djukanovic a denunțat "politizarea" evenimentului și a avertizat biserica sârbă împotriva "unei ingerințe inadecvate în viața politică din Muntenegru".

Partidele opoziției pro-sârbe au sărit în ajutorul instituției religioase și au anunțat o manifestație pentru 26 decembrie.

Subiectul este cu atât mai delicat cu cât președintele Muntenegrului și-a exprimat susținerea pentru biserica autocefală ortodoxă din Muntenegru, care încearcă să se refondeze din 1993 dar care nu este recunoscută de bisericile ortodoxe.

Muntenegru este o fostă republică din fosta Iugoslavie devenită independentă de Serbia în 2006.

Proiectul de lege provoacă, de asemenea, reacții ostile la Belgrad.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat vineri că nu este "nici satisfăcut, nici fericit" de situația din Muntenegru. "Este vorba despre interese vitale pentru poporul nostru și biserica ortodoxă sârbă", a spus el, făcând apel la "compromis".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.391 secunde