Momentul adevărului pentru Ursula von der Leyen în Parlamentul European

129
Momentul adevărului pentru Ursula von der Leyen în Parlamentul European - moment-1563190572.jpg

Articole recomandate

Ursula von der Leyen, care speră să devină prima femeie la președinția Comisiei Europene, va fi supusă, astăzi, votului eurodeputaților la Strasbourg, un scrutin cu rezultat incert și la care aleșii anti-UE ar putea juca un rol decisiv, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres.

Pentru a-i succeda luxemburghezului Jean-Claude Juncker, germanca Ursula von der Leyen, apropiată a cancelarului Angela Merkel, trebuie să obțină o majoritate absolută în Parlamentul European, adică cel puțin 374 de voturi. Întrebarea este dacă va reuși să adune voturi suficiente din tabăra proeuropenilor, fără a avea nevoie de sprijin din partea euroscepticilor.

"Va fi foarte dificil pentru ea. Este extrem de complicat să avem un echilibru politic previzibil în acest nou Parlament rezultat din alegeri", afirmă Eric Maurice, analist al Fundației Schuman.

Numeroși eurodeputați au fost, de altfel, nemulțumiți de felul în care ea a fost desemnată: după un summit de trei zile la Bruxelles, plin de răsturnări de situație, liderii din UE au ales-o la 2 iulie, ignorând candidații prezentați de Parlamentul European.

Partidul Popular European (PPE), formațiunea de dreapta din care ea face parte și care constituie principala forță din PE, cu 182 de aleși, a promis că o va vota.

Însă socialiștii din cadrul grupului S&D (154 de aleși) și liberal-centriștii din cadrul grupului Înnoim Europa (108 aleși), de care aparțin macroniștii francezi, nu s-au angajat pentru moment la nimic.

Ironie a istoriei, în tabăra social-democraților exact compatrioții Ursulei von der Leyen, SPD, partenerii de coaliție ai creștin-democraților conduși de Merkel, sunt cei mai virulenți împotriva candidaturii sale.

Iar asta în contextul în care Germania nu a mai avut un reprezentant la șefia Comisiei Europene de 52 de ani. Germania nu a mai deținut acest post decât o singură dată, la momentul creării Comisiei, cu Walter Hallstein, între 1958 și 1967.

SPD, care are 16 eurodeputați în total, le-a transmis de altfel un document social-democraților europeni, explicând de ce consideră candidatura ei ca fiind ilegitimă și neadecvată.

Pentru moment, nimic nu este jucat, comentează AFP. Socialiștii, dar și liberal-centriștii vor lua decizia definitivă după discursul Ursulei von der Leyen (60 de ani) și după răspunsurile sale din PE de astăzi, ceea ce deschide calea pentru orice negocieri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9449 secunde