Moldova votează. Maia Sandu şi Igor Dodon se luptă pentru postul de preşedinte

359
Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova sunt, astăzi, în atenţia agenţiilor internaţionale de presă, care subliniază importanţa lor în ceea ce priveşte viitorul proeuropean al republicii sau de apropiere de Rusia, precum şi în contextul preocupărilor legate de mişcările de contestare din spaţiul ex-sovietic.

Republica Moldova, fostă republică sovietică din Estul Europei, situată între Ucraina şi România, stat-membru al UE, este de multă vreme divizată între aspiraţiile sale privind o integrare mai mare în UE şi loialităţile sale faţă de fostul său conducător, Moscova, scrie dpa.

La preşedinţie din 2016, Igor Dodon, 45 de ani, promite continuarea unei cooperări benefice cu Rusia şi studierea obligatorie a limbii ruse în şcoli, într-o ţară majoritar românofonă, subliniază AFP.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat deschis susţinerea pentru Dodon, salutând eforturile lui pentru relaţii mai bune cu Moscova.

Principala sa concurentă, Maia Sandu, 48 de ani, candidată a opoziţiei de centru-dreapta, a fost o scurtă perioadă premier, în 2019. Ea a promis o apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană (UE) şi crearea de locuri de muncă pentru stoparea exodului masiv al populaţiei către alte ţări.

Reuters subliniază la rândul său că Maia Sandu, absolventă a Universităţii Harvard şi fost economist la Banca Mondială, a promis că, în cazul în care va câştiga, va căuta o apropiere şi un sprijin financiar mai puternic din partea Bruxellesului, în timp ce Igor Dodon a promis că va reuşi să găsească o soluţie pentru problema Transnistriei.

Potrivit Reuters, Sandu a primit mesaje de susţinere din partea ministrului german al apărării Annegret Kramp-Karrenbauer, apropiată a cancelarului federal german Angela Merkel, şi din partea fostului preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk. De altfel, susţinători ai lui Dodon denunţă un astfel de sprijin ca fiind o tentativă de a destabiliza ţara.

Considerată una dintre ţările cele mai sărace din Europa, Republica Moldova este cunoscută pentru industria sa viticolă şi conflictul îngheţat cu separatiştii proruşi în Transnistria, care s-a separat de republică în 1992, după un război-fulger. Rusia are în continuare trupe în Transnistria, aminteşte AFP.

În 2014, Chişinăul a semnat un acord de asociere cu UE, stârnind furia Rusiei, care a impus un embargo asupra exporturilor de produse agricole moldoveneşti, o lovitură puternică pentru economia locală. Şase ani mai târziu, în pofida unei ridicări progresive a acestor sancţiuni, UE a detronat Rusia în calitate de prim partener comercial al Republicii Moldova.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8554 secunde