UE își exprimă îngrijorarea

"Moldova nu a respectat recomandările Comisiei de la Veneția privind noul sistem electoral"

105

Articole recomandate

Consiliul pentru Afaceri Externe al UE și-a exprimat îngrijorarea față de modificarea legislației electorale în Republica Moldova

și a somat autoritățile de la Chișinău să asigure libertatea presei și să realizeze reforme profunde în domeniul judiciar, într-o reuniune desfășurată la Bruxelles, relatează Radio Chișinău, consultat de Agerpres.

"Deși recunoaște pașii deja întreprinși de Republica Moldova, Consiliul subliniază că este esențial ca reformele începute în 2016 să continue să fie puse în aplicare", se arată în concluziile adoptate în cadrul Consiliului pentru Afaceri Externe al UE.

În contextul alegerilor parlamentare, Consiliul își exprimă regretul că la modificarea legislației electorale din vara anului trecut nu s-a ținut cont de recomandările-cheie ale avizului comun al Comisiei de la Veneția, Consiliului Europei și OSCE. "Transparența, alegerile incluzive și credibile la nivel central și local au o importanță majoră", amintește Consiliul.

Consiliul mai cere eforturi suplimentare pentru lupta decisiva împotriva corupției, care să aducă rezultate concrete. De asemenea, menționează necesitatea tragerii la răspundere a celor vinovați de fraudă bancară din 2014.

"Consiliul își reafirmă angajamentul de a consolida asocierea politică și integrarea economică între UE și Republica Moldova, lucrând în parteneriat strâns, pe baza Acordului de asociere care a intrat în vigoare în iulie 2016. Consiliul reamintește că UE își menține angajamentul de a sprijini progresul în reformele necesare pentru a se asigura că cetățenii Republicii Moldova beneficiază de avantajele Acordului de asociere", se mai arată în document.

În acest context, șefa diplomației Uniunii Europene, Federica Mogherini, a declarat că mesajul principal al concluziilor adoptate de Consiliu este unul de reafirmare a sprijinului UE pentru Republica Moldova, subliniind că, pentru ca acest sprijin să fie credibil, autoritățile moldovene trebuie să facă mișcări clare în lupta împotriva corupției, în reforma justiției și pe segmentul economiei, conform portalului Deschide.md.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3931 secunde